Ölmeden Önce Mutlaka İzlenmesi Gereken Filmler


  • Kayıt: 13.01.2019 23:12:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:05

Ölmeden Önce Mutlaka İzlenmesi Gereken Filmler

 

1- Çarpışma - Crash


Yönetmen: Paul Haggis

Oyuncular: Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon  

Tür: Dram, Gerilim

Ülke: ABD

Yapım yılı: 2004

 


 

Bir ev kadını ve uyuşturucu bağımlısı kocası? Birbirine aşık iki polis dedektifi? Afrika-Amerikalı bir yönetmen ve karısı? Meksikalı bir çilingir? İki araba hırsızı? Orta yaşlı Koreli bir çift ve çaylak bir polis?

 

Los Angeles'ın günlük monotonluğunda birbirinden habersiz yaşayan sıradan insanlar? 36 saat içinde birbirleriyle tanışırlar. Bu birbirinden farklı hayatları nasıl bir öykü bir araya getirir?

 

Irk farklılıklarının ne kadar önemsiz olduğunu, suçlu ve saldırganın, siyahla beyaz kadar yakın, bir o kadar da uzak, olduğunu savunan, doğruyla yanlışın görecesinde kaybolan bir film. Eleştirmenlerin büyük beğenisini toplayan filmde, insanlığın gölgesinde kalan gerçekler gün ışığına çıkıyor.

 

2- Cesuryürek – Braveheart


Yönetmen: Mel Gibson

Oyuncular: Mel Gibson, Sophie Marceau, Catherine McCormack  

Tür: Biyografik, Dram

Ülke: ABD

Yapım yılı: 1995

 

 

Cesuryürek'te, William Wallace yaşanan büyük acılar sonrası yeniden memleketi olan İskoçya’ya döner. Onun asıl amacı çiftçilik yaparak sakin bir hayat sürmektir. Çocukluk aşkıyla karşılaştığında bunun onu dipsiz bir uçuruma iteceğinin farkında değildir. Bir gün İngiliz askerleri, William’ın çocukluk aşkı olan Murron’a tecavüz etmeye çabalarlar. William, onu kurtarır; ancak bu Murron’un ölümüne ve bir dönemin değişimine sebebiyet verecektir.
Mel Gibson’un ünlü İskoç halk kahramanı William Wallace’ı hem canlandırdığı hem de yönettiği filmi kısa sürede bir fenomene dönüşmüştü.

 

3-Kurtlarla Dans - Dances with Wolves


Yönetmen: Kevin Costner, Kevin Reynolds

Oyuncular: Kevin Costner, Mary McDonnell, Rodney A. Grant

Tür: Western

Ülke: ABD

Yapım yılı: 1990

 


 

John Dunbar Amerikan İç Savaşı'nın hakkı verilmiş kahramanlarından biridir. 1865 yılında batının unutulmuş ve terk edimiş bir karakoluna atanır. Bu görev onun için oldukça heyecan vericidir. Görevi ise buraya getirilecek olan askerleri beklemektir. Dunbar, burada geçirdiği günlerin keyfini sürerken yeni tanıştığı Lakota Siularıyla yakınlaşmaya başlar. Gün geçtikçe sadece barışı düşünen bu Kızıderilileri daha da yakından tanıyarak onlarla arkadaş olur. Bir süre sonra artık onlardan biri olduğunu kabullenmeye başlayacaktır.
Kevin Costner, ilk yönetmenlik denemesinde az görülen bir başarıya imza atarak 12 dalda aday olduğu Oscar ödüllerini, en önemlileri de dahil olmak üzere kazanmıştı.

 

4- Guguk Kuşu - One Flew Over the Cuckoo’s Nest


Yönetmen Milos Forman

Oyuncular: Michael Berryman, Dean R. Brooks, Jack Nicholson  

Tür: Dram

Ülke: ABD

Yapım yılı: 1975

 


 

Guguk Kuşu, Jack Nickolson'ın adeta oyunculukta destan yazdığı, muhteşem bir senaryoya sahip bir sinema klasiği... Tutuklu olduğu cezaevinden kurtulmak için deli taklidi yapan Randle P. McMurphy adlı kişinin dramını başarıyla beyazperde'ye aktaran aktör, gerçekten üstün bir performans sergiliyor... Aykırı mahkumun sayrıl tavırları cezaevi otoritesinin gözüne batmaya başlayınca bir süre sonra teşhis için akıl hastanesine gönderilir ve kafadan çatlak olduğuna kanaat getirilir. Artık yeni meskeni, tımarhanedir... Randle hastanede de kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile olan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Kısa süre içinde soğuk tavırlı, suratsız, otoriter bir görevli olan hemşire Ratched, Randle’ı yakın takibe alır ve her hareketini izlemeye başlar. Rathced ve Randle gibi birbirlerine son derece zıt iki karakterin arasındaki gerilim Randle’ın yakın arkadaşları için planladığı çeşitli faaliyetlerle onların iyileşmesine yardımcı olmaya başlamasıyla daha da artacaktır.

   

5- Avcı - The Deer Hunter

 

Yönetmen: Michael Cimino

Oyuncular: Robert De Niro, Christopher Walken, Meryl Streep  

Tür: Dram, Savaş filmi

Ülke: İngiltere, ABD

Yapım yılı: 1978

 


 

Avcı, üç birbirine çok yakın arkadaş olan Michael, Steven ve Nick’in Vietnam savaşı esnasında talihsiz bir şekilde birbirlerinden ayrı düşmelerini ele alır. Savaştan önce tüm boş zamanlarını beraber geçiren üçlü Steven’ın düğünüyle beraber birbirlerine veda ederler. Savaş başladığı anda kendilerini birbirlerine karşı oynamaya zorlandıkları bir Rus ruletinin içerisinde bulan eski dostlar, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağının farkına varmaya başlarlar.
Heaven’s Gate ve Year of the Dragon gibi filmlerle tanınan Michael Cimino’nun en tanınan filmi olan yapıt, savaşın sıradan insan üzerindeki tesirlerini su yüzüne çıkarıyor.


Atalay Kızılay

Devamı Gelecek