PAPILLON / KELEBEK


  • Kayıt: 17.03.2019 15:48:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:31

PAPILLON / KELEBEK

 

Kelebek (Papillon), Henri Charriere tarafından 1968 yılında yayımlanan ve yazarının başından geçenleri anlatan otobiyografik romandır.

 

 

"Kelebek" Henri Charriere, işlemediği bir cinayetten müebbet kürek cezasına çarptırıldığında, yargıtaya bile başvurmayacak kadar umutsuz, toplumun gözden çıkardığı bir süprüntüydü. Uğradığı haksızlığın bilediği bir hınçla çok az insanın sağ kalmayı başardığı kürek cehenneminden kaçıp kurtulabilmek için aralıksız on üç yıl sürecek korkunç kaçma - yakalanma - yeniden kaçma mücadelesine atıldığında kıçında gizlediği bir tüp içindeki bin altı yüz franktan başka hiçbir şeyi yoktu. Bugün dünyanın en çok okunan, en sevilen yazarlarından biri.


Hiç işlemediği bir suçtan müebbet kürek mahkumu olan Henri Charriere isimli Kelebek lakaplı Fransız vatandaşının mahkumluğu sırasında yaşadığı olayları anlattığı kitaptır. Henri Charriere bu kitapta kürek cehenneminde yaşadıklarını, kaçma girişimlerini ve aklınıza bile gelemeyecek değişiklikteki olayları kaleme almıştır. Gerçek bir yazar olmayan Henri Charriere'in bu kadar akıcı ve samimi bir üslupla yazması da gerçekten takdire değerdir, kitap tüm dünyada ve Fransa'da uzun süreler en çok satan kitaplardan biri olmuş ve yazarına büyük başarılar getirmiştir. Kitap çok beğenildiği için daha sonra filmi de çekilmiştir. Hiç işlemediği bir suçtan ötürü müebbet hapse çarptırılan bir kürek mahkumunun özgürlük uğruna verdiği çabaların hikâyesidir.

 

Dustin Hoffman ve Steve McQueen’in başrollerini üstlendiği 1973 yapımı aynı isimli filmin yeniden uyarlaması.

 

 

1973 yapımı yönetmenliğini Franklin J.Schaffner‘in yaptığı ilk film döneminde “yaşama isteği ve ölmek için bir yer dışında ortak hiçbir noktası olmayan iki adamın hikayesi” olarak lanse edilmişti.


Filmin ilk çekimi, erken yaşta ölümü ile sinemanın büyük kaybı olan Steve McQueenn ve Dustin Hoffman‘ın olağanüstü oyunculuğu ile tüm zamanların en iyi filmlerinden birisi olarak görülmüştür. 

 

Papillon/ Kelebek/ 1973

Yönetmen Franklin J. Schaffner

Oyuncular: Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory

Tür: Biyografik, Mahkeme, Dram, Macera

Ülke: Fransa, ABD

 

Daha önce küçük bir suçtan hüküm giyen ‘Kelebek’ lakaplı Henri Charriére, haksız yere cinayet suçuyla suçlanmaktadır. Masumiyetini kanıtlayamayan Kelebek, Fransa’nın kötü ünüyle tanınmış Şeytan Adası’ndaki yüksek güvenlikli hapishaneye gönderilir. Bu hapishane mahkumlara uyguladığı insanlık dışı muamelerle ünlüdür. Yolculuk esnasında tanıştığı Louis Dega isimli bir mahkumla Kelebek arasında zamanla sadakate dayalı içten bir dostluk geliştirecektir.

 


 
Henri Charriére’nin gerçek hayat hikayesini anlatan Papillon isimli kitaptan beyaz perdeye uyarlanan filmin başrollerinde Steve McQueen ve Dustin Hoffman gibi usta isimler bulunuyor.

 

Papillon/Kelebek/2019

 

Yönetmen: Michael Noer

Oyuncular: Charlie Hunnam, Rami Malek, Eve Hewson  

Tür: Macera, Dram

Ülke: ABD

 

Papillon, gerçek bir hikayeden beyaz perdeye uyarlanıyor. Haksız yere cinayetten hüküm giymiş olan Henri 'Papillon' Charriere, küçük suçlara bulaşmış olan bir adamdır. Ancak aldığı bu haksız ceza sebebiyle Fransa’nın kötü ünüyle tanınmış Şeytan Adası’ndaki yüksek güvenlikli hapishaneye sevk edilir. Hapishanede Louis Dega ile tanışır. Zengin fakat savunmasız bir adam olan Dega, koruma karşılığında arkadaşının hapishane kaçışını finanse etmeyi kabul eder. İkili arasında ilginç bir arkadaşlık başlar ve ikili bir firar planlamaya girişirler...



Steve McQueen‘in canlandırdığı Papillon; histerik, hırslı, bireyi mahvetmek için kurulu sistem ile kavgalı, dost canlısı, yaşama istenci ile dolu ve en önemlisi umutlu bir adamı tam olarak ete kemiğe büründürmüştü. Bunu üstelik çok az diyalogla gerçekleştirmişti.Dustin Hoffman‘ın hayat verdiği Dega ise, tam tersine düzen ile uyumlu, parasına güvenen, konformist ve silik görünümü tüm gerçekliğe ile izleyiciye yansıtmıştı.


Filmin yeni uyarlaması da aslına kimi yönleri ile sadık kalmış. Film, Papillon ile Louis Dega ekseninde karakter zıtlıkları eşliğinde bir kaçış hikayesini izleyiciye vermekte.

 

Papillon filmini izlemek isteyenler için 1973 tarihli yapımı da izlemelerini öneririm.