Üzüldük ama ,Spora siyaset karışmamalıydı

Eşcinselliği ve cinsiyet değiştirmeyi teşvik etmeyi yasaklayan Macaristan hükümetini protesto etmek için, Hollanda Kraliyet ailesi ve hükümet mensupları maça gitmedi...


  • Kayıt: 28.06.2021 16:40:44 Güncelleme: 28.06.2021 16:40:44

Hollanda galip gelseydi, çeyrek finali oynayacakları Bakü’ye de, ‘Karabağ’ı işgal’ bahanesiyle gidilmeyecekti.

Oranje takımının en ünlüsü siyahi futbolcusu Wijnaldum da, Tribünlerden ırkçı sloganlar atılırsa maçı terkedeceğini belirterek UEFA’yı tehdit etmişti.

İlhan KARAÇAY yazdı

Pazar akşamı Macaristan’ın Budapeşte şehrinde Puskás Aréna Stadyomunda oynanan Hollanda-Çekya maçının sonucu, Hollanda’da yaşayanları çok üzdü ama, futbolu daha doğrusu sporu, dostluk ve sevgi bağı olarak kabul edenlere de ‘Oh!’ dedirtti.

Neden mi?
Maç öncesinde parlamentoda bir açıklama yapan Başbakan Rutte, eşcinselliği ve cinsiyet değiştirmeyi teşvik etmeyi yasaklayan Macaristan hükümetini protesto etmek amacıyla, Hollanda Kraliyet ailesi ve hükümet mensuplarının maça gitmeyecekleri kararını açıkladı.

Parlamentoda büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilen bu karardan başka, Hıristiyanlar Birliği ve Yeşil Sol Partisi de, Hollanda’nın çeyrek finale kalması halinde, maçın oynanacağı Bakü şehrine, Azerbaycan’ın Karabağ’ı işgal edişini protesto bahanesiyle gidilmemesini teklif etti.

Hatırlanacağı gibi, geçen hafta Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği Zirve Toplantısı’nda, Macaristan Başbakanı Victor Orbán’a, ‘Sizin Avrupa Birliği’nde yeriniz yok, derhal çekilin’ demişti.
Rutte, daha sonra karşı karşıya geldiği Orbán’a sokak dili ile de sataşmıştı.

Öte yandan, Oranje takımının en ünlü oyuncusu Georginio Wijnaldum, maçtan önce yaptığı açıklamada, Macar seyircilerin ırkçı sloganlar atması halinde sahayı terkedeceğini belirtmişti.
Zira, Budapeşte’de oynanan bir maçta, Fransız futbolcular Kylian Mbappé ve Benzema’ya karşı yapılan aleyhte tezahüratlar UEFA tarafından incelemeye alınmıştı.
Macaristan Futbol Federasyonu, UEFA’dan gelecek bir cezayı önlemek için, Hollanda-Çekya maçı öncesinde seyircilere bir uyarıda bulundu. Macar seyirciler de bu uyarıya uydu.

Kolunda ‘ONE LOVE’ ve ‘Futbol Birleştiricidir’ bandı ile sahaya çıkan Wijnaldum, maç öncesi moralleri alt üst ettiğinden bihaber olarak çıktığı maçta hayal kırıklığı yaratan bir oyun sergiledi.
Maç sonrasında yorum yapan Çekya Teknik Direktörü Jaroslav Silhavy, ‘Wijnaldum ve arkadaşları favori idiler ama onları sahadan sildik’ derken, Galatasaray’ın eski futbolcusu Wesley Sneijder de Wijnaldumu’u yerden yere vurdu.

Şimdi soruyorum: Bir maç öncesinde, gerek eşcinsellik ve gerekse ırkçılık sorunu malzeme yaparak yaygara koparan parlamenterler ve futbolcular, kendi kendilerine tuzak kurmadılar mı?
Böylesi bir tutum, rakip futbolculara kamçı, kendi futbolcularına da semer olmadı mı?

Dileriz, gerek Hollanda’yı yönetenler ve gerekse futbolcular, sporu siyasete alet etme huyundan vazgeçerler.

İlhankaracay.com