Facebook Apple'i mahkemeye veriyor

Son zamanlarda yaptıkları açıklamalarla karşı karşıya gelen teknoloji devleri Apple ve Facebook kurumsal bir savaş hazırlığında. Apple’ın Facebook’u sahte haber sağlayıcı olarak adlandırdığı ve kullanıcıları gözetlemekle suçlaması üzerine Facebook’un Apple’i mahkemeye vereceği öğrenildi.


  • Kayıt: 01.02.2021 19:35:44 Güncelleme: 01.02.2021 19:35:44

Son zamanlarda yaptıkları açıklamalarla karşı karşıya gelen teknoloji devleri Apple ve Facebook kurumsal bir savaş hazırlığında. Apple’ın Facebook’u sahte haber sağlayıcı olarak adlandırdığı ve kullanıcıları gözetlemekle suçlaması üzerine Facebook’un Apple’i mahkemeye vereceği öğrenildi.

WhatsApp ve Instagram’dan topladığı kişisel verileri algoritma yardımıyla kullanmasıyla gizlilik konusundaki şüphe ve tedirginliği arttırarak gündem odağı olan Facebook, yeni bir rekabet savaşıyla anılmaya başladı. Facebook ve Apple, 2014’ten bu yana yaklaşık 6 yılı aşkın bir süredir çekişme içerisinde. 2014’te Apple CEO’su Tim Cook’un Facebook’u veri gizliliği konusunda eleştirmesiyle başlayan ve çeşitli konularda anlaşmazlık yaşayan iki teknoloji devi, bugünlerde yine karşı karşıya geldi. Bu kez, tekelcilik ve adil rekabet olan tartışmaların sonu Facebook’un Apple’ı dava etme hazırlığına vardı. Apple’ın yeni gizlilik kuralları getirmesinin ardından başlayan tartışmalar neticesinde Facebook’un Apple’i mahkemeye vereceği öğrenildi. Dünya basınında son günlerde yer alan haberlere göre Facebook, Apple’a karşı bir antitröst (politik ve ekonomik bir girişim) davası açmak için hazırlıklarını sıkı bir şekilde sürdürüyor. Facebook’un davaya konu ettiği sorun ise Apple’ın AppStore kurallarında tekelci ve adil rekabeti engelleyen şekilde davrandığı yönündeki iddiaları oldu.

Aynı zamanda Facebook’un Apple’a yönelik söz konusu iddiaları yalnızca gizlilik politikasına ilişkin son güncellemelerle sınırlı kalmıyor ve Apple, rekabeti yapay olarak kısıtlamakla suçlanıyor. Diğer yandan Facebook, Apple’la yaşadığı tartışmalara kesin bir nokta koymak istediğinin işareti olarak kendi avukatlarıyla yetinmeyip, dava için dışarıdan da hukuki destek alıyor.

NE OLDU?

Facebook’un 27 Ocak itibarıyla 2020’nin yaz aylarına ilişkin gelir ve kazanç raporlarını paylaşan şirket CEO’su Mark Zuckerberg’in Apple hakkında söyledikleri ile gündem oldu. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Apple’ın artık en büyük rakiplerinden biri olduğunu bildirerek gizlilik hizmetlerinde yapılan düzenlemelerin rekabeti önlediğini ve Apple’ın bu değişiklikleri kendi çıkarları için yaptığını söyledi. Zuckerberg, Apple’ın gizlilik politikasını insanlara yardım etmek için değil, kendi çıkarlarını geliştirmek için değiştirdiğini öne sürdü.
Mark Zuckerberg’in konuya ilişkin açıklamasında yer alan ifadelerin tamamı şöyle oldu:

“Apple, uygulamalarımızın çalışma şeklinde müdahale etmek için baskın platform konumunu kullanıyor ve bunun için her türlü teşvike sahip. Bunu insanlara yardım etmek için taptıklarını söylüyorlar ancak hareketler açıkça onların rekabet çıkarlarını takip ediyor.
iMessage, ekosistemlerinin temel dayanak noktalarından biridir. Her iPhone’a önceden yüklenmiş olarak gelir ve özel API’ler ve izinler içerir. Bu nedenle ABD’de en çok kullanılan mesajlaşma hizmetidir.”


ZUCKERBERG: MESSENGER VE WHATSAPP’A DA ZARAR VERDİ

Ayrıca Facebook’un Apple’ı en büyük rakiplerinden biri olarak gördüğünü de belirten Zuckerberg, böylece gizlilik değişikliklerinin Messenger ve WhatsApp’a zarar verdiğini ve bunun karşısında, iMessage ve FaceTime gibi Apple hizmetlerini güçlendirdiğini ifade etti.

APPLE GERİ ADIM ATMADI?

Apple ise Facebook’un tüm bu şikayetlerine rağmen geri adım atmayıp yakın gelecekte yeni izleme kurallarını hayata geçirmeyi planladığını duyurdu. Herhangi bir reklam tanımlayıcı aracılığıyla kullanımı izlenen uygulamaların, bir gereksizin görüldüğünde reklam izleme amacıyla bilgilerini paylaşmak isteyip istemedikleri konusunda kullanıcılara ek bir soru sorması gerekiyor.

Reklamverenler, kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak ve reklam kampanyalarını izlemek için rastgele reklam tanımlayıcısını kullanıyor. Ancak reklam endüstrisi birçok kişinin bu bilgileri paylaşmamayı tercih etmesini bekliyor.
Apple bu noktada kullanıcı verilerinin ne zaman toplandığını ve diğer uygulama ya da web servisleriyle ne zaman paylaşıldığını gösteren ek bir seçenek olması gerektiğini savunuyor.

Facebook’un iddialarına göre yanıt olarak Apple şu açıklamayı yaptı:

“Bunun kullanıcılarımız için ayakta durma meselesi olduğuna inanıyoruz.”


QHA