Hayalet Gemi


  • Kayıt: 16.02.2019 00:09:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:19

Hayalet Gemi


Hollanda bandıralı SS Ourang Medan gemisinden gelen, "Kaptan dahil tüm mürettebatımız öldü, ben de ölüyorum" çağrısının sırrı neydi?

 

Geçmişten günümüze tarihin çeşitli dönemlerinde birbirinden gizemli birçok olaya tanık olduk. Bu hikâyelerin kimisi hala nedeni bilinmeyen tüyler ürpertici tartışmalara sebep oluyor.


Geçmişte meydana gelmiş ve henüz sırrı çözülememiş en ürkütücü olanlarından biri, kuşkusuz SS Ourang Medan, nami diğer Hayalet Gemi.

 

GEMİDE BİR ŞEYLER TERS GİDİYORDU


Takvimler 1947 Haziran ayını gösterdiğinde, Endonezya Sumatra açıklarından Hollanda bandıralı bir kargo gemisi geçiyordu. Uzun zamandır yolda olan gemide, radyo yayına gelen herhangi bir sorun çağrısı olmamıştı ama gemide bir şeyler olması gerektiği gibi gitmiyordu.


Mürettebatın son sözleri  ‘ölüyorum’ oldu. Gemiye açık denizde sürüklenirken ulaşıldığında tüm mürettebatın cesetleri yerde taş kesilmiş şekilde yatıyordu. Cesetlerde herhangi bir yaralanma ibaresi yoktu. Ancak bu gizem silsilesini cesetlere ulaşıldıktan hemen sonra meydana gelen yangın ve akabinde patlama takip edecekti. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen Hayalet Gemi’nin gizemi hala çözülemedi. Garip Öyküler bu tüyler ürperten hikâyenin gizemini çözmek için rotasını Endonezya açıklarına çeviriyor. Sis perdesini aralamak için bu garip dosyayı ayrıntılarıyla gözler önüne seriyoruz…


Tarih 1947 yılının Haziran ayı… O yıllarda çok sayıda ticaret gemisinin rotası Sumatra ve Malezya ‘nın altın sahillerinin açıklarından geçiyordu. Ancak bir gece alınan SOS mesajıyla o güne kadarki tüm ezber bozuldu.


Mors alfabesiyle geçilen mesaj aynen şöyleydi:

 

“Kaptan dâhil tüm mürettebat öldü. Cesetler harita odasında ve güvertedeler. Ben de ölüyorum “

 

KURTARMA EKİBİ HEMEN YOLA ÇIKTI

 

Mesajın ardından kurtarma ekibini taşıyan ‘Silver Star’ (Gümüş Yıldız) isimli gemi çağrının geldiği gemiye ulaşmak için harekete geçti.  Çağrı iki Amerikan, bir İngiliz ve bir Hollandagemisi tarafından duyulmuştu. Mesajı alanlar nirengi yaparak geminin yerini tespit ettiler. Bu Hollanda’ya SS Ourang Medan isimli itfaiye gemisiydi.


Çağrının geldiği noktaya en yakın olan Amerikan gemisi Silver Star yola çıkmıştı bile… Saatler sonra gizemli çağrının geldiği gemiye ulaşıldı. Gemide herhangi bir hareket yoktu. Silver Star’ın yaklaşmasına rağmen gemiden gelen herhangi bir sinyal de yoktu.


Kaptan yaşam belirtisi görülmeyen gemiye çıkmaya karar verdi. Ancak ne kaptanın ne de mürettebatın gemide karşılaşacakları ‘kâbusla’ ilgili hiçbir fikri yoktu.

 

CESETLER TAŞLAŞMIŞTI


Mürettebat gemiye çıktığında hafızlardan silinmeyecek bir manzarayla karşılaştılar. Zira geminin güvertesi ve kamaraları taşlaşmış cesetlerle doluydu. Cesetlerin yüzünde hep o korkunç ‘dehşete düşmüş’ ifade vardı. Hepsinin gözleri açıktı, sanki kollarıyla bir şeyden kurtulmaya çalışıyorlardı…


Kaptan köşküne çıktıklarında ise bir kez daha şok oldular. Zira mesajı gönderen son mürettebat oturduğu yerde ölmüş ve parmağı telgrafın üzerinde durmaktaydı.


ÜRPERTEN SERİNLİK


Mürettebatın iddiasına göre geminin içi dışarıya göre şaşılacak derecede serindi. O gün hava sıcaklığı 43 C derece olarak ölçülmüştü. Araştırmalar sonucu gemide ölüme sebebiyet verebilecek somut bir kanıta rastlanmadı. Silver Star’ın kaptanı gemiyi limana çekmeye karar vermişti ancak bu esnada olanlar oldu.

 

BEKLENMEYEN YANGIN


Gemiyi limana çekmeye karar veren kaptan mürettebatın çığlıklarıyla irkildi. Zira alt kamaralardan yükselen yoğun bir duman tüm gemiyi kaplamıştı.  Yangın çıktığını fark eden mürettebat kısa sürede gemiyi tahliye etti. Bu sırada büyük bir patlama duyuldu.

 

GEMİ SULARIN DERİNLİKLERİNE GÖMÜLDÜ


Patlamanın ardından gizemli gemi batarak denizin derinliklerine gömüldü. Gemiyle birlikte tüm gizemler de suyun dibini boylamıştı. Geriye de çözülmemiş onlarca soru bırakmıştı.

 

SEBEBİ NE OLABİLİRDİ


1954 yılında bulunan bir defter gemide bazı kimyasalların taşındığını ortaya çıkardı. Başka bir teori ise yaşanan bu olaya kazan dairesindeki karbonmonoksit sızıntısının neden olduğuydu. Çoğu uzman buna dayanarak gemidekilerin bu kimyasallar sebebiyle öldüğünü öne sürdü. Ayrıca patlamanın da yine bunlar yüzünden olabileceği fikri tartışılıyordu.


GEMİDE NELER YAŞANDI?


Olayın üzerinde yıllar geçmesine rağmen bu soruya bir cevap bulunamadı. Ancak muhtelif iddialar mevcut…

 

İDDİA 1- BU GEMİ ASLINDA HİÇ VAR OLMADI


Olayın ardından çok sayıda araştırmacı bu gizemi çözmek için kolları sıvadı. İşe resmi kayıtlardan başladılar. Ancak SS Ourang Medan isimli geminin var olduğuna dair resmi bir kayıt yoktu. Silver Star’ın gerçek olduğu biliniyordu. Zira bu gemi 1947 yılında Grace Line şirket tarafından satın alınarak Santa Juana olan ismi Silver Star olarak değiştirilmişti ve belgeleri mevcuttu. Ancak hayalet gemi için aynı şeyi söylemek imkânsızdı.


Tarihçi Roy Bainton bu gizemi çözmeyi kafasına koymuştu. Önce 1824-1962 tarihleri arasında meydana gelen gemi kazalarının olduğu Denizdeki Felaketler Sözlüğü’nü inceledi. Bir iz yoktu. Bunun üzerine Bainton, İngiltere Krallığı Amiralliği ile bağlantıya geçti. Greenwich’te bulunan Ulusal Denizcilik Müzesi’nin arşivine başvurdu. Burada da bir kayıt yoktu. Bunun üzerine bir sonraki durak olarak Amsterdam’daki denizcilik kayıtlarını inceledi. Burada da bir iz bulamayınca araştırmayı yapmaktan vazgeçti.


İDDİA 2 – YASADIŞI KİMYASAL KAÇAKÇILIĞI

 

Bainton tam pes edip araştırmalarına son vermek üzereyken, bugüne kadar edindiği tüm bilgileri dosyalaştırmaya karar verdi. Alman Profesör Theodor Siersdorfer’la iletişime geçen Bainton yazdıklarını profesöre gönderdi.  Profesör 50 yılı aşkın süredir Ourang Medan’ın gizemini çözmeye uğraşıyordu. Öte yandan profesörde geminin yardım çağrısını duyan iki geminin adları, gizemli geminin rotası, nereye ve ne kargo taşıdığı bilgisi dahil çok sayıda detay vardı.

 

Profesör, Bainton’a Otto Mielke tarafından yazılmış 32 sayfalık Güney Denizi’ndeki Hayalet Gemi isimli kitabı gönderdi.


Bu kitap puzzle’daki eksik parçayı tamamlayabilirdi. Yeni bilgilere göre gemide meydana gelen yangın ve patlama 4 numaralı kamarada bulunan kaçak kimyasal maddelerden meydana gelmişti. İddiaya göre bu maddeler potasyum siyanür ve nitrogliserindi.


Bu iddia doğruysa eğer gemideki mürettebatın şüpheli ölümünü ve patlamanın nedenini açıklıyordu.


Öte yandan bu iddiaya göre gemide taşınan kimyasal maddeler Japonya’nın gizli deneyler yapan servisi Birim 731’in biyolojik silahıydı ve yasadışı yollardan taşınıyordu.

 

Bu iddiaya göre geminin içinde ölen mürettebat gazdan zehirlenmişti. Peki güvertedekiler niçin ölmüştü?

 

İDDİA 3 – UZAYLI SALDIRISI


1953 yılında UFO uzmanları Frank Edwards ve Robert V. Hulse mürettebatın nedeni bilinmeyen bir gerekçeyle uzaylılar tarafından hipnotize edilerek öldürüldüğünü ileri sürdüler. Bu iddialarını UFO Dosyası kitaplarında ve Fate Dergisi’nde yayınladılar. İddialar itibar görse de kanıtlamak için ellerinde somut bir kanıt olmaması, uzaylı istilası olasılığını tarihin tozlu sayfalarına gömdü.

 

İDDİA 4 – METAN BALONCUKLARI


Geminin battığı iddia edilen noktadan yoğun metan gazı salınımı tespit edildi. Ancak bu noktada geminin enkazı yoktu. Bilim insanları bu gazın suyun altındaki cesetlerden kaynaklandığını ileri sürse de deniz tabanında gemiye dair bir iz de yoktu. Şayet çok büyük bir patlamayla gemi parçalar ayrılsa ortada ceset de kalmayacağı aşikardı... Dolayısıyla bu öngörü de iddia boyutunda kalmaya mahkum.


Sonuç itibariyle Ourang Medan’ın gizemi hiç bir zaman çözülemedi. Varlığı dahi kanıtlanamayan gemi tüm sırlarıyla gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

 

NEDEN HEPSİ AYNI ŞEKİLDE ÖLMÜŞTÜ?


Burada akıllara gelen soru ise şu: Kimyasallar tüm mürettabatta aynı etkiyi nasıl yaratabilir? Yani tüm cesetler aynı şekilde bir duruşa nasıl sahip olabilir? Olayın doğaüstü bir etkiyle gerçekleştiği tartışmaları ise kafaları karıştırıyor. Geminin aslında daha fazla tehlikeli bir yük taşıdığını tahmin edenler de var. Gemide yaşananların içinden çıkılmaz nedeni hala gizemini koruyor.


GERÇEK BİR OLAY MIYDI?


Tüm mürettebatın doğal olmayan ölümleri neden kayıt altına alınmamıştı? SS Ourang Medan gerçek bir olay mıydı yoksa korkutmak veya muhalif olmak için tasarlanmış bir denizcinin hikayesi mi?


Atalay Kızılay

Kaynak: Olağan dıșı ürpertici olaylar..