Yumurtalı Mantarlar ve Mantarlar..!


  • Kayıt: 12.03.2019 20:08:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:29

Yumurtalı Mantarlar ve Mantarlar..!


Hollanda’da hava bol yaĝmurlu ve Sonbaharın güzelliĝine güzellik katan, ne meyve de sebze olduĝu (küf /schimmel)  bilinen yüzlerce ve binlerce çeşidiyle mantarlar. Eylül ve Ekim aylarından hemen hemen her dalın altında, yol ve kenarlarında çayırlıklarda görmek olanaklı.


Anadoluda ve Hollanda’da mantarlar, zehirli olmayanlarının tüketimi milyonlarca yıldır bilinmekte.

 

Yumurtalı Mantar


Yıllar önce Göre Kasaba’sının, Göre Çayı’nın bir çocuĝun karşıdan karşıya geçmeye cesaret edemediĝi derecede delice aktıĝı dönemler, Ȋĝde aĝaçlarının dibinde topluca bulduĝumuz külahlı mantarlar vardı. Topluca, hep beraber bulduĝumuza göre, mantarların beraber yenmeside gerekirdi.


Babaannem , Hatice anam 10 yumurta ile bir güzel yumurtalı mantar yemeĝi yapmıştı biz gençlere. Toplu olarak, Göre ‘nin Taş Fırınından gelen Göre’nin Kepekli Çöreĝi ile 15 genç  ne güzelde yemiştik. O lezzet ve o tadı artık bulmak çok zor.


Göre’den geçen anayol ve Patetes ekiminde olduĝundan fazla kullanılan yeraltı suları, Göre’den suların çekilmesini saĝladı ve Göre’nin o eski mantarları tabiki Göre ‘deki yeşillikle son derece azaldılar veya yok oldular.


Doĝanın dengesini saĝlayan ve ülkenin saĝlık kontrolü olan, doĝa testi olan mantarlar güzel oldukları kadar, insan, doĝa ve hayvanlar içinde faydalı organik bitkiler. Ben yine bitki olarak görüyorum.


Hergün soĝukta, sıcakta ve her mevsimde güzel ve güzellikleri görebilmek ne güzel. Mutlu ve kendiyle barışık olmak için, güzeli uzaklarda aramamızı gereke yok, Güzel elimizin altında, gözümüzün önünde ve sahip olduklarımızın deĝerini bilmektir.


Hoşçakalın.