Belediyeler Borçlulara Yardım Ediyor..!


  • Kayıt: 30.04.2019 12:27:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:46

Belediyeler Borçlulara Yardım Ediyor..!


Yıllardır belediyeler, borçluların kiralarını ödemeye devam ettirebilmeleri ve sağlık sigorta primlerini ödeyebilmeleri için aktif bir biçimde borçluları arayıp bularak borçlulara yardım edeceğini okuyorum Hollanda Halk Gazetesi’nde (De Volkskrant) gezetesinde.


Borçlar, Fakirlik ve Yalnızlık…


Türk göçmen toplumunda borçların oluşmasında boşanmalar, Türkiye giderleri, şans oyunları, madde ve alköl bağımlılığı çocukların eğitim ve evlilik giderleri ve en önemlisi var olan işin kaybedilerek kazancın azalması olarak gösterebiliriz.


Belirli meslek eğitimi yoksa ve iş pazarında aranan sıhhat ve sağlığınızı da kaybettiyseniz, yeni bir iş bularak gelirinizi arttırmanız hemen hemen imkansız.

 

Son yıllarda Hollanda Sosyal Güvenlik sisteminde köklü değişimler ve tasarruf planları, göçmenlerin gelirlerinde gözle görülür bir gelir kaybına sebep oldu.


Kafayı Kuma Gömbe


Bizler genelde utanç kültürüne sahibiz (Schaamtecultuur). Çok zaman utancımızdan, çaresizliğimizden, bilgi eksikliğinden, dil bilmezliğimizden erken çözüm aramadan çok var olan borçları erteleme yoluna gidebiliriz. Tabii var olan borçlar katlanarak devam eder ve bir gün sorunun içinden çıkılamaz bir hal aldığını görürüz.


Borçları, Fakirliği ve Yalnızlığı Kabül Etmek..


İlk önce var olan sorunumuzu kabul ederek çözüm yolları aramak gerek. Var olan uygulamalar ve yasal düzenlemeler çok kuralcı ve acımasız olup borçlarla yaşamadan daha da zor olduğunu burada söyleyebilirim. Alışılan sistemin ve giderlerin dışına haftalık € 60 euro ile yaşamak çok zaman mümkün olamamaktadır. Onun içindir ki borçlarla yaşamak çok zaman var olan sistemin ve alışagelmiş giderlerin geçici de olsa devamını sağlamaktadır.


Ne Yapmak Gerek ?


Gelecekte küçük ölçekli “Borçlar, fakirlik ve yalnızlık “projelerini yaşama geçirmek gerek. Bunu toplumun bir araya geldiği, toplumun güvenini kazanmış Sivil Toplum Örgütleri olan vakıf ve derneklerimizde yaşama geçirebiliriz.

 

Gelin, gelecek Eylül’den itibaren birden çok denemesini (Pilot) yapmak ve buna önce Almelo’dan başlayalım. Ne dersiniz ?


Bunun yanında şehirsel olarak küçük bütçeli bir yardım fonu kurmak ve bu fonu yasal olarak Noter’de onaylatıp amaçlarına uygun olarak dar gelirli insanların çocuklarına eğitim ve tatil giderlerini karşılamakta mümkün. 


Bu konuda uzun bir zamandır yazıp ve çizmekteyim. Artık zamanın uygulama ve sonuç alma zamanı olduğunu buradan belirtmekte yarar görüyorum.


Bugünden itibaren var olan proje planlarını yazıp ve Eylül ‘de uygulamayı başlatmak gerek.

 

Saygı ve sevgilerimle


Nejat SUCU / Twello