2020 Yılı Hollanda Bütçesi“ İyimser ve Tedbirli''


  • Kayıt: 21.09.2019 22:16:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:18

2020 Yılı Hollanda Bütçesi“ İyimser ve Tedbirli''

 

Hollanda’da tatil bitti. Hollanda koalisyonu, Liberal Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokrat Parti (CDA), Demokrat- 66 Partisi (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) partilerinden oluşan Rutte (VVD) III Kabinesi 2020 yasama yılını başlatarak 2020 bütçe planlarını açıkladı.

 

Hollanda Koalisyon hükümeti, 2020 yılı yasama döneminin devlet bütçesi, kanun tasarısı ve mali planını 17 Eylül 2019 , Eylül ayının üçüncü Salı günü Prens Gününde Hollanda parlamentosuna sundu.

 

Tarihi Ridderzaal salonunda düzenlenen geleneksel törene, Hollanda Kraliyet ailesinin yanı sıra parlamento ve senato temsilcileri ile özel davetliler katıldılar. Kral Willem Alexander ile Kraliçe Maxima, Noordeinde Sarayından altın faytonuyla halkı selamlayarak salona geldi.Prens Gününde Kral Willem Alexander, mali planın özeti ve genel konulara değindi. (De Troonrede)

 

17 Eylül’den sonraki günlerde ise, 2020 yılının bütçesi Genel bütçe görüşmeleri (Algemene politieke beschouwing) ile Hollanda Temsilciler Meçlisinde (Tweede Kamer ) temsili politik partiler tarafından tartışıldı, yeni ve karşıt önergeler sunuldu.

 

2020 yılının Hollanda bütçesi

 

Her ne kadar olumlu bir hava yaratılsada gelecekte dünyadaki sosyal, ekonomik ve politik çalkantıların Hollanda’nın ekonomik geleceğene olumsuz etki yapacağı düşüncesiyle 2020 yılının bütçesi “ İyimser ve tedbirli “ bir yaklaşım sergiliyor.

 

Hollanda’da, 2020 yılında ekonomik büyümenin yüzde 1, 5 olacağı beklenmekte. Yüzde 3,5 ile en düşük işsizlik oranına sahip. Hollanda’da  ortalama yaşam yaşı 82. Hollandalıların yüzde 80’ ‘ni gelir ve giderlerinden memmun.

 

Devlet borçlarında yüzde 50 azalma ve Hollanda 2020 yılının bütçesinin yüzde 0,3 fazlalık vereceği beklenmekte. Çalışanların alım güçlerinde yüzde 2,1 ve emeklilerin ise yüzde 1,1 artacağı beklenmekte.

 

Bu arada gelecek yıllarda gündeme gelecek ekonomik krize karşı şimdiden hazır olmak için, yeni bir milyarlık “Yatırım Fonu (İnvesteringsfond) oluşturma planı var.

 

Orta direğe daha fazla pay

 

Günlerdir dinliyorum; Eğitim çalışanlarına verilen bütçe payına rağmen kimseyi mutlu edemiyoruz. Her yıl bütçe görüşmelerinden önce bütün çalışanlar daha fazla bütçe isteyerek belirli bir ekstra bütçe almak için kamuoyu yaparak sonuca varmaya çalışıyorlar.

 

2020 yılında çalışanların gelirinde belirgin bir artış gözlenecek.

 

 Çocuk bakımı, hasta ve hastalık giderlerine ekstra bütçe ayrılacak. Bilhassa geliri 35 bin eurodan fazla olan orta direk Hollandalıların gelirlerinde vergi indirimi ile artış olacak.

 

Ekonomik faaliyetin dışında olmak

 

Evet, zengin Hollanda’da 1 milyon Hollandalı ay başını getiremiyor. Yine Hollanda’nın fakirleri gelecek 2020 yılındada fakirliklerini koruyarak ve hükümetin ek ödenek ve bütçeleri ile onların yaralarına merhem olmaya çalışacak.

 

Biz göçmenlere ne getiriyor dersek?

 

Bizi çoktan Hollandalı gibi kabül edip, artık göçmenler için özel planlar ve bütçeleri de yok. Kimse geleneksel göçmenlerin sorunlarından bahsetmiyor ve bütçe de istemiyor. Bizde bir söz vardır “Ağlamayan çocuğa meme vermezler “. Belliki artık ağlamayıda unuttuk. Hoşçakalın.

 

Lahey/Nejat Sucu