Kendi Türk gömleğini çıkartıp, yeni Hollanda gömleğini giymek!..


  • Kayıt: 26.09.2019 08:00:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:19

Kendi Türk gömleğini çıkartıp, yeni Hollanda gömleğini giymek!..

 

 

Entegrasyon çok kültürlümü dür?

 

Bir zamanlar Hollanda’da entegrasyonun Hollanda ve Türk kültürlerinin  orta yollu, harmoni içinde, kendi inanç, kültürünü unutmayarak, birbirlerini anlayarak ve tamamlayarak her iki tarafın birlikte yaşaması.

 

Hollanda toplumda var olmayı bekliyorduk.


Bunu gerçekleştirebilmek için onlarca seminer, hafta sonu programları, tartışmalar ve yazdıklarımız oldu. Her yapılan plan, ha gerçekleşiyor ha gerçekleşti derken, birde bakmışız ki, bir yarım asırı geride bırakmışız.

 

Bugün sahip olduklarımız tabiki geçmişte yapılan çalışmalar ve özveriyle taşın altına elini koyan Türk toplumun duyarlı temsilcilerinin büyük katkıları olmuştur. Onlara buradan şükranlarımı sunarım. Sizler olmasaydınız ben bu yazımı bu anda yazar olamazdın. İyi ki varsınız.

 

Ayrıca özveri ile çalışan ve yayınlarının olumlu katkılarıyla, maddi ve manevi  değeri ölçülemeyecek katkılarıyla basın mensuplarını, yazılı, sözlü ve dijital Hollanda Türk Basınını da burada unutmamak gerek.

 

Entegrasyonda yanıldım mı?

 

Türk toplumu hızlı bir biçinde istenilen uyum, katılım ve entegrasyon yolunda beklenmeyen yolu katetti.

 

Yalnız istenen düşünülen entegrasyon mu gerçekleşti?

 

Hayır. Çok kültürlü ve kendi kimliğimizle Hollanda’ya uyum gerçekleşmedi. Son 20 yılda Türk toplumu hızlı bir biçimde asimile yolunda  koşuyor.

 

Hollanda’da ve Batı Avrupa’da yaşanan İslam ,Türk ve göçmen karşıtı politikalar, aynı zamanda kendi Türk gömleğini çıkartarak, Hollanda gömleğini (asimilasyon/ akkültürasyon) giymeye zorladı “ .

 

Yeni yetişen gençlerin büyük oranı, duygusal Anavatanları Türkiye’ye bağlı olsalarda, yeni Hollandalı kimlikleriyle mutlular.

 

Yeni kimliğin kabül sorunu….

 

Yeni kimliği ve gömleği ile tam eksiksiz “Yeni Hollandalı “olarak kabül bekleyen üçüncü ve dördüncü nesil gençlerimiz, çok zaman hayal  kırıklığına uğramaktalar.

 

Hollanda toplumu, mekan, makam ve mevki ne olursa olsun, her zaman seçici, bölücü, ayrıştırıcı ve sınıflara ayrıştıran bir sınıfsal yapılanmaya sahiptir. Onun için Türk gençleri bu sistemden olumsuz olarak etkilenmektedirler.

 

Gelecek 50 yılda. Asimilasyonda yeni, sosyal ve toplumsal olumlu olumsuz gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

 

Saygı ve sevgilerimle.

Nejat Sucu