Hollanda Yabancı Bilim Adamlarına Teslim..!


  • Kayıt: 10.01.2020 21:25:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:36

Hollanda Yabancı Bilim Adamlarına Teslim..!

 

Son aylarda göçmenlere yönelik  olumsuz gelişmelerin yanında, böyle olumlu bir haberi okuyunca, bakış tarzımda ne kadar haklı olduğumu düşündüm. Yıllardır var olan bilim adamlarının Hollanda‘ya yerleşimini düzenleyen bilgi göçü yasası (Kennismigranten) ve uygulaması meyvelerini vermeye başladı.

 

Hollanda bitti, Hollanda’da gelecek yok diyerek Hollanda’daki Türk toplumunu çaresizliğe, yılgınlığa ve ötekilileştirmeye çalışan küçük adamlara bu güzel bir cevap. 

 

Hollanda’da gelecekte, bilimsel ve Akademik eğitim yapacak gençlere bugünden çok gereksinimimiz var. Bu gençler neden bizim gençlerimiz olmasın ?. 

 

Tabiki dünyamızda var olan savaşlar, etnik, din, mezhep ve bölgesel savaşlar beyin göçünü Avrupa ‘ya ve Amerika’ya hızlandırıyor. 

 

Son Gelişmeler


Son yıllarda daha çok yabancı bilim adamı Hollanda’da görev almaya başladı. 2019‘da Üniversiteler’de doçent olarak görev yapanların, araştırmacıların, inovasyon, bilim adamlarının  oranı yüzde 44‘lerden yüzde 50 ‘lileri geçti..

 

Ne Anlama Geliyor?


Yabancı kökenli bilim adamı,  araştırmacı ve doçent demek, bilgi, Arge, ve inovasyon demektir. Bundan, Hollanda’nın  bilgi ve teknoloji üstünlüğünü devam ettireceğini düşünebilir ve görebiliriz. Bügün itibariyle Hollanda bilim, buluş, arge ve inovasyonda dünya dördüncüsü.

 

Eğitimli gençlerimizin son yıllarda, önceki yıllara göre, kendi mesleklerinde iş bulabildiklerini gözledik. Aldıkları kalifiyeli eğitimlerle uzun yıllar iş pazarında aranan kalifiyeli beyinler olacaklardır. 


Birde unutmamak gerek, Avrupa Birliği vatandaşlığı Türkiye ve AB ülkelerinde ikamet ve çalışma olanağı sunmaktadır. Yüksek eğitimleri yanında gençlerimiz fevkalade iyi düzeyde Almanca ve İngilizce bilmekteler.

 

Ya Türkiye?


Gençlerimiz fedakar dedeleri ve babaları gibi, kendi Anavatanları Türkiye’ ye gerekli olan katkılarını sunacaklardır. Zaman ve yaşam şartları değişmekte, gençlerimiz yokluk ve kıtlık görmediler. Gençlerimiz kaliteli ve güzel bir yaşam isterler.Bundada bir gariplik görmüyorum. Sahip olunandan daha iyi imkanları sunan bir Türkiye’ye neden hizmet vermesinler.

 

Yapılması gereken yasal düzenlemeler 


Evet Türkiye sahip olduğu yurtdışındaki beyinlerini iyi değerlendirmesi gerekir. Biran önce Türkiye’de yeni yasal düzenleme “Bilgi göçmenleri “ yasalaştırılması gerekir.

 

Avrupa’dan gelecek bilgi göçmenlerine, üçüncü ve dördüncü nesil gençlere 5 bin ile 10 bin avro aylık, İstanbul boğazında konut imkanı ve çocuklarına Almanca, Hollandaca, İngilizce ve Türkçe kaliteli eğitim inkanı sunarak binlerce beyini Türkiye’ye taşıması mümkündür.


Saygı ve sevgilerimle. 

Nejat Sucu