Krizleri Fırsata Dönüştürmek………


  • Kayıt: 17.03.2020 00:55:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:47

Krizleri Fırsata Dönüştürmek………

 

Ben seni beklememiştim. Aslında beklenmeyen ve istenmeyen bir misafir Korona ama çıktı geldi. Bizlere zarar vereceğin kesin. Ama yaşam devam ediyor ve tarihler boyuca bizler neleri, hangi türden krizleri görmedik ki!

 

İnsanoğlunun yaşamı boyunca belliki binlerce doğal felaketler, yok olan şehirleri ve insanlığa acı, zülüm ve keder veren, salgınlar, vebalar ve krizleri gördük.

 

Ülkeler daha donanımlı ve güçlü


Tarihler boyunca insanoğlu birden fazla salgın hastalıklara karşı güçsüz ve aciz kaldığı felaketlerle karşı karşıya kalarak yeniden yaşamını devam ettirebilmiştir. 


Bugün ise, Ulus devletlerin örgütlenmesi ve sahip olduğu donanımlarıyla çok çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Devletin özel ve tüzel örgütlenmeleri geçmişle karşılaştırdığımız zaman daha güçlü ve etkili olduğu tesbitini yapabiliriz.

 

Hollanda devleti ve hükümeti


Evet Global krizin ilk aşamada maliyetinin 90 milyar olacağını bekleyen Hollanda Koalisyon Hükümeti alacağı tedbirler ve uygulayacağı politik, ticari, iktisadi ve kültürel küresel kararlarla bu krizin maliyetini karşılayacak güçte olduğunu açıklamış bulunmaktadır.

 

Hollanda daha az borçlu bir ülke mi?


Evet, Hollanda’nın Millî gelirinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ve Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) yüzde 45‘i kadar Devlet borcu toplam €393 milyar (Staatsschuld) olan bir ülke. Devlet borcunun toplamı ise diğer AB ülkelerine ve gelirine göre, Avrupa Birliği’nin azami izin verdiği  orandan yani yüzde 60 ‘nın altında bulunmaktadır. Hollanda yıllık milli geliri 900 milyar euro’yu bulmaktadır.

 

Kaybolan 2020


Çok acı, evet, 2020 ‘yılı kaybolan ve kriz yılı olarak tarihimize geçecek. Bunu bizlerin yeniden fırsatlara çevirmemiz gerekir. Geleceğe yeniden hazırlanmamız gerek. 

 

Yıl 1980?


Hollanda’ya yeni yerleştiğim yıllar. Yaşadığız ve yeni memleket olarak seçeceğimiz Almelo ‘da büyük bir ekonomik kriz başlamış ve Almelo halkının yüzde 85 ‘inin çalıştığı Tekstil fabrikalarının birer birer kapandığı yıllar. O dönemde 13 bine varan işsiz ordusuyla Almelo çalışan nüfusunun yüzde 27’si işsiz kalmıştı.

 

Buhranlı yıllar


Evet, o yıllar zor yıllardı. Türklerin büyük çoğunluğu satın aldıkları konutlarını ödeyemez duruma gelmişler, ve Almelo belediyesi (gemeentegrantie) konut kredilerine garantör olduğu için iflas ederek, bütçesi ve harcamaları Hollanda devletinin kontrolüne girerek, “ Artikel 12 gemeente “ statüsüne girmişti.

 

O yıllardaki fırsatı


Türkiye ‘den Hollanda’ya yerleşmiş ve bir akademik eğitim yapma için fırsat arayan gençlere, o ekonomik krizli yıllar iyi bir fırsat olmuş ve Hollandalıların desteği ve politikaları ile Akademik eğitimlerimizi tamamlama olanağını bulduğumuz fırsatlı, toleranslı ve sosyal Hollanda’da değerlendirmiştik. O yıllarda Burs ve kredi (Studiebeurs) alma hakkında belirgin bir yaş sınırı ve eğitim süresi sınırıda yoktu.

 

Yine, olumsuzluklar içerisinden, karamsar anlaşılır bir salgın günlerinden olumlu ve iyimser olabilmeyi deneyebilmek ne güzel  hikmettir.

 

Saygı ve sevgilerimle hoş ve güzel kalın.

 

Nejat Sucu