Biz Hiç Mi Mağdur Değiliz?


  • Kayıt: 19.03.2020 13:15:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:48

Biz Hiç Mi Mağdur Değiliz?

 

Hollanda’da herkes bişeyler istiyor ve alıyor, Göçmen Türk toplumundan yine ses yok.

 

Hollanda’da neler oluyor ? Sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılanıyor. İş, istihdam ve gelir kaynaklarının uzun ve azami kullanılması için her gün yeni planlar uygulamaya konuluyor. Bizimde içinde bulunduğumuz, tüm Hollanda’da yaşayanların ortak hakları olduğu kadar ortak sorumluluklarının olması gibi.

 

Kimler neler istemekte ve kimlere neler verilmekte?


İkinci Dünya Savaşında, Hollandalı 125 bin Musevi vatandaşını Kamp Westerbork‘a  taşıyan Hollanda  Devlet Demiryolları o dönem NS 2, 5 milyon euro kazanmıştı. Daha sonrası bildiğimiz gibi Museviler’in  Kamp Westerbork ‘tan Auschwitz’e ve ölüme giden yolculukları başlıyor.

 

        •       Hollanda Demir Yolları NS, o dönemde yapılan insanlık dışı suçuna katkısını kabül ederek Musevilere ve yakınlarına belirli bir tazminat ödeme kararı aldı.


        •       Gençleri ve Çocukları, Devlet Koruma Kanunu ve Dairesi denetiminde, bakım ve koruma evlerinde ve koruyucu aileler tarafından fiziksel ve cinsel şiddete ve tacize uğrayanlara € 5 bin euro tazminat ödenmesine karar verildi.


Daha fazlasıda var


        •       1970 yıllarına kadar, her türlü uluslar arası sözleşmelere karşı, Hollanda bu sözleşmelere taraf olmasına rağmen, evlilik dışı, babası belirgin olmadan doğan, yılda sayıları 1,000 ‘i bulan çocukların biyolojik anneden alınarak öksüz ve bakım evlerinde büyütülmüş olmaları gerçeği.


Bu durumda mağdur olan anneneler, mağduriyetlerinin devlet tarafından kabül edilerek belirli bir tazminat ödenmesini istemekteler.


        •       2014 yılına kadar cinsiyet değiştiren Tarnsgenderler,  cinsiyet değişimde zorunlu olarak kesin kısırlaştırılmalarını kabül etmek zorundaydılar. Tıbben hiç bir zorunluluk olmamasına rağmen böyle bir uygulamaya uğrayan cinsiyet değiştirenler gelecek dönemde de kabül  ve tazminat istemekteler.


        •       Hollanda’da yaşayan Romenler ve gengellilerin Nazi kamplarına gönderildiklerini biliyoruz. Yarın onlar kendileri içi Hollanda hükümetinden tazminat istiyeceklerdir.


        •       Dünya Savaşı öncesi ve sonrası;


1931 ile 1945 Hollanda Nasyonal Sosyalist Hollanda Partisi, De Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB)

 

Nazi  Almanlarla Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim birlikte çalışan ve Hollanda ‘yı yönetenlerin çocukları toplama kamplarına alınarak yıllarca süren topluma yeniden kazandırma (Resocialisatie) faaliyetlerinin mağdur olduklarını düşünenler, kurdukları vakıflarla kabül ve özür beklemeklteler.

 

Peki ya biz Türkler?


Son 60 yılda, evet  hiç mağduriyetimiz olmadı mı? Yada ne istediğimizi, mağduriyetimizin olmadığını bilmeyecek kadar bilgi ve ilgisizlik içindemiyiz?

 

Gelin cevabını birlikte araştıralım ve bulalım.

 

Saygı ve sevgilerimle,

 

Nejat Sucu