Kaybolan 2020 Yılımız ve Daha Sonrası!...


  • Kayıt: 28.03.2020 20:05:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:50

Kaybolan 2020 Yılımız ve Daha Sonrası!...

 

Hollanda Türk toplumu, Mart ayında Türk dernek, vakıf, kahve, camii, lokanta ve toplumu bir araya getiren bütün kurumlarını Korona virüsü salgını nedeniyle kapılarını kapatmak zorunda kaldılar.Türk Sivil Toplum Kurumları (TSTK) verilen emirlere ve kurallara harfiyen uymaktadırlar.

 

Sosyal organizasyona büyük darbe ve korku iklimi

 

Artık hepsinin eskisi gibi olmayacağı kesin. Krizden önce sahip olduklarımıza krizden sonra sahip olamayacağız. Var olan dernekler ve vakıfların kapalı olması demek gelirlerinin olmaması ve ısınma, ipotek  ve kira giderlerin devam etmesi anlamına gelirken, bu dernek ve vakıfların bir çoğunun iflasını ve kapılarını kapatması anlamına gelir.


Çok yazık oldu, yıllarca etkisini ve tepkisini göreceğimiz “ bireysel ve toplumsal korku iklimi “ oluştu.

 

Krizden sonraki yaşam….


Vatandaşın tekrar eski alışkanlıklarına geri dönmesi uzun zaman alacağı kesin. Birde bazı olumlu ve olumsuz alışkanlıkların belirli bir kısmının terkediliceği de kesindir. Eskisi gibi örgüt ve insan ilişkisinin devamınıda göremeyeceğiz.

 

Büyük darbe


Vakıflar ve dernekler Türk toplumunun toplumsal dinamikleri, birliği ve dirliğinin var olan iyi ve kötü temsilcileridir. Korona krizinden sonra yalnız, bireysel ve yalnız yaşamların daha ileri bir yol almış olduğunu göreceğiz. Belliki birileri bireysel üreten ve tüketen canlı robotlar istiyorlar.

 

İflas eden kurum ve vakıflar


Bu arada krizin ne kadar devam edeceği belli olmamakla birlikle, en erken 1 Haziran kesin gözüküyor. Ben en erken 1 Eylül ‘e kadar krizin devam edeceğini ve 1 Ocak 2021 ‘e kadar alışma ve normalleşme dönemi olacağını düşünüyorum. Tabiki sonuçları daha da ağırlaşacak.


Hepimiz için, 2020 yılı bana göre kaybolan bir yıl olacak ve 2021 ‘den sonra da yaşam eskisi gibi olmayacak.

 

Burada yerel yönetimlere görev düşüyor


Gelecek yıllarda Türk toplumunu temsilini devamının sürekli olması için yeniden bir organize ve birlik içinde olmak gerek. Bir vakfın ve bir derneğin bu yıkıntının ve doğal felaketin verdiği yıkıntının altında kalkacak gücü ve kuvvet kalmamıştır.

 

Yeni temsili organize


Onun için geniş tabanlı, bireysel katılımla şehirsel, bölgesel ve ülkesel  temsili “Türk Platformlarını “ yaşama geçirmek gerek. Bunun için yeni oluşacak temsili Türk Danışma Kurumlarında hemen yürürlüğe sokmak gerek. Yarın geç olmadan bugünden başlayarak. 

 

Sevgi ve saygılarımla.

 

Nejat Sucu