Korona krizi ile Hollanda ekonomisi bu yıl yüzde 6,9 küçülecek


  • Kayıt: 18.05.2020 23:51:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:03

Korona krizi ile Hollanda ekonomisi bu yıl yüzde 6,9 küçülecek

 

Tabiki kaybolan bir yıl. Ben buna zorunlu bir mola verme (verlichte pauze) diyorum. Belliki bu çeşit Kapitalist ve Neo Liberal ekonomilerde her 5 ile 10 yıl arası artı üretimden kaynaklanan krizler oluşmakta.

 

Beklenen kriz bir yıl erken geldi.

 

Ama yine umut, geleceğe yönelik yeni umutlar var. Hollanda ekonomisi 2021 yılında yeniden yüzde 3 büyüme beklenmekte Hollanda’da yaşayan göçmenler içinde olumlu.


Ekonomide, iş pazarında, göçmenlerde ve Türklerde işsizliĝin azalması veya artmasını ‘’arz ve talep mekanizması“ belirliyor. Son yılda Hollanda ekonomisinin yeniden büyümesiyle birlikte birden fazla iş sektöründe kalifiyeli çalışana gereksinim var. İşveren siyah, beyaz, sarı, kırmızı, kısa ve uzun olduĝunada bakmıyor artık.

 

Hollanda yaşlanıyor!


Yaşlanan Hollanda’da son yıllarda büyümeyle birlikte beklenenin üzerinde iş açıĝı büyüyor. Ruhsal yardım, bakım, engelliler için gerekli rehberlik, bakım, ve 24 saat hizmet veren çeşitli bakım kurunlarında kalifiyeli eleman açıĝı her geçen gün büyümekte. Her ne kadar göçmenler ve Türkler bu iş sektöründe çalışmaya başlamış olsalarda, birden fazla nedenden ötürü yeterli derece istihdamdan  faydalanmıyoruz.

 

Göçmenlerin ekonomik büyümeden pay almaları!


Göçmenlerin ekonomik büyümeden şikayet ederek deĝilde, Orta ve yüksek dereceli sağlık meslekleri eĝitimlerine katılarak ve iş bularak ekonomiden alacaĝımız payımızı artırabiliriz.

 

Nasıl katılımı saĝlayabiliriz ?


Saĝlık hizmetlerine işçi temin eden aracı sağlık  büroları kayıt yaptırarak belirli bir kurumda çalışarak iş tecrübesi sağlayarak, kalıcı ve sürekli bir bulmamız olanaklı olabilir.

 

Meslek eĝitiminde seçim!


Meslek eĝitimlerimizde daha çok sağlık ve sağlık için gerekli olan mesleki eĝitimleri seçerek diplomamızı almamız son derece önemli.

 

Mesleki kurum iç eĝitimleri (Interne opleidingen) 


Her kurum Bölgesel Orta dereceli Eĝitim Merkezleri olan (ROC‘s) ile ortak, haftada 4 gün çalışarak ve 1 gün eĝitime devam ederek mesleki eĝitimlerini tamamlamalarını saĝlamakta. Bunun için daha çok iş ve meslek eĝitimi başvurusu yapmamız gerekir.

 

Eĝitim olanakları!

 

BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg)

Eĝitim kurumları (ROC ‘s )  genelde işverenlerle birlikte eĝitim kurum içi eĝitimleri düzenlemekteler. Genelde haftada 4 gün çalışarak ve bir gün eĝitime devam edilerek eĝitim kurumları eĝitimine devam edenlere çalışma ücreti

 

BOL (De Beroepsopleidende Leerweg)


ROC Eĝitim merkezlerinde haftada 4 gün eĝitime ve bir gün ise staj yaparak veya çalışarak tamamlanan eĝitimlerdir. Türk gençleri genelde BOL eĝitimine katılmaktalar ve BBL eĝitimlerinde göçmenlerin katılımı oranı çok düşüktür.

 

Yüksel Saĝlık Eĝitimleri (HBO – Gezondheidszorg) 


Lise (HAVO ve VWO) (Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) eĝitimlerinden sonra Saĝlık Yüksek Meslek Eĝitimlerini takip etmemiz olanaklıdır.

 

Saĝlık Mesleklerinde İstihdam..


Benim gözlediĝim kadarıyla BBL eĝitimlerine katılan göçmenler gerçekten düşük. Hak ettiĝimiz katılım gerçekleşmiyor. Bunun birden fazla nedeni var. Göçmen hanımlar aslında bu pazarda çalışmaya hazırlıklı. Yalnız, onlara yardım, rehberlik ve destek veren kurum ve elemanların olması gerekiyor. Bu konuda her kurum kendi çalışma planınında göçmenlerinde daha çok temsil edilmeleri için yeni insan kaynakları politikaları (diversiteitsbeleid en medewerker) ve görevlisini belirlemekle sorunun çözümünde oldukça katkı saĝlayacaktır. 

 

Şimdilik buraya kadar. 

 

Bundan sonra hep birlikte düşünelim. 

 

Hoşcakalın.

 

Sosyal Hizmet ve Sağlık Danışmanı 

 

Nejat SUCU