1,5 Metrekare (m2) Hollanda


  • Kayıt: 29.05.2020 23:11:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:06

1,5 Metrekare (m2) Hollanda

 

Evet, yaşam dünden, geçen yıllardan daha farklı olacak deniyordu ve bizim kendi küçük belleğimizle ‘Nasıl eskisi gibi olmayacak diye sorarak‘ anlamaya çalışıyorduk.

 

1923 Cumhuriyet Kütüphanesi Twello


Dün Twello şehir merkezinde gezerken, bizim ‘Cumhuriyet Kütüphanemize ‘ bir uğrayım, nasıl, ne yapıyorlar ve geleceği nasıl planlıyorlar bakıyım dedim. Bu kütüphanemizin üzerinde yapılış tarihi olan (Anno) 1923 yazılı. Ben onun için bizim Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan bu Halk Kütüphanesini (Openbaar Bibliotheek) Cumhuriyet Kütüphanesi olarak adlandırdım.

 

Bir fikir edineyim dedim


Gördüklerim biraz ürkütücü idi. O sevimli kütüphane olmuş bir 1, 5 Metre Bibliotheek. Hepsi elden geçmiş, yeni düzenlemeler ve mobilyalar. Masaların üzerinde  ödünç alınan kitaplar ve üzerlerinde sahiplerinin telefon numaraları. İsteyen, istediği gibi gelip kitap alamayacak. Yaşlı ve emekliler her gün gelip günlük gazetelerini okuyamıyorlar ve kahvelerini yudumlayamayorlar artık. Artık, yeniden bir dost, arkadaş ve yeni bir yaşam arkadaşı konusunda da emekliler birbirleriyle dertleşemeyecek. Tabiki bende onlarla sohbet etme olanağım olmayacak artık.

 

Ödünç kitap almak için, randevu yapmak gerek. Var olan Hollandaca dil eğitimindede 1, 5 metre mesafe korunacak. Yeni birbirlerine uzak mesafeli Hallandaca kursu salonları hazırlanmış bile.

 

Soğuk Hollanda’ya yakışmadı


Evet, Hollanda insanı genelde birbirine çok mesafeli durur ve bizim yaşadığımız bölgede bir söz vardır ‘ wat de boer niet kent, dat vreet hij niet “ . Köylü bilmediğini yemez ve içmez.

 

Seçimler ertelenmesi bile gündemde !


Hollanda’da 17 Mart 2021 tarihinde Hollande Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer) seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde ortalama 13 milyon Hollandalı sandık başına giderek gelecek 4 yıl kimler tarafından yönetileceğini belirleyecek. Genelde 3 veya 4 partili koalisyonlarla ortak ve bölüşülen (gedeelde macht) yönetim gücü oluşmakta. Hollanda‘da koalisyonlarla yönetilmekten çokta rahatsız olan bir ülke değil. 

 

Neden mi ?


Hollanda’da genelde kompromis (uzlaşmacı) bir yaşam kültürünü benimsemiş bir ülke. Bunu şehir, bölge, Temsilciler Meclisi ve AB ‘de bile görmek mümkün. Bölüşen güç ve uzlaşmacı güç aynı zamanda kontrol edilen güç olduğu için yapılan yönetim hatalarıda cüzü olabilmekte. Bunun yanında var olan Ata sözleride ne derece kompromis kültürünün geliştiğini anlatabilmekte.

 

`water bij de wijn doen`. (compromissen zien te sluiten). Şaraba su katmak. Tabiki mecazi anlamda.

 

Korona mikrobuna karşı mücadelede  verilen savaştan yara almamak için, Hollanda ‘yı yöneten akıllı insanlar seçimleri ertelemek bir seçim ve gerekirse zorunlu hal yönetimi. Bu yapılan hazırlıkların ve masrafların uzun süreli olduğu kesin.

 

Eskiden, 40 metrekarelik Almanya adlı bir filmimiz vardı. Bugün 40 metrekarelik filmimiz yok artık. Asgari özgürlüğümüz 1, 5 metrekareye düştü. Özgür yaşam kan kaybediyor.


Sosyal yaşam, ekonomi, 24 saat, sevgi, saygı, insan insana fiziksel temasta artık 1,5 metre sosyal mesafe belirleyici olacak. 

 

Alternatiflerimizde var?


Aslında, Hollanda’da yaşayan emekli olmuş ve belirli bir miktar emekli aylığı ile Türkiyede rahat geçinebileceği bir yaşamı kurmak mümkün. Türkiye’de tabiki 80–100 ailenin ikamet ettiği lüks dairelerde kalmamak şartıyla.

 

Gelin, gidin ve görün, Kapadokya’da ve Avanos’ta yaşamayı. Özgür bir yaşam. Stresten, 1,5 metreden ve mikropsuz bir yaşam. 10 yıl daha fazla, sağlıklı bir yaşam olanağımızda var. 

 

Benden yazması. 

 

Saygı ve sevgilerimle.

 

Nejat SUCU

1,5 Metrekare (m2) Hollanda