İncassobureau‘lardan korkmayınız!!!


  • Kayıt: 22.07.2020 10:59:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:19

İncassobureau‘lardan korkmayınız!!!

 

Sevgili Platform Dergisi okuyucuları, birçok kişi Gerechtsdeurwaarder (icra daireleri) ile İncassobureau( ödeme tahsil büroları) arasındaki farkı bilmemektedir.

 

İncassobureau sahibi olmak için bir yüksek okul bitirmeniz gerekmektedir. KVK (Ticaret Odasına) giderek rahatlıkla İncassobureau kurabilirsiniz. İncassobureau size sadece mektup gönderebilir veya telefon açabilir ama kesinlikle sizi mahkemeye veremez, evinize girip eşyanıza, arabanıza, hesabınıza ve gelirinize icra koyamaz. İcra işlemleri mahkeme kararlarıyla gerçekleşir, bazen tedbir kararları da konulabilir ama bunları sadece Gerechtsdeurwaarder (icra daireleri) ve Avukat bürolarının yapma yetkisine sahiptir. Kesinlikle, İncassobureau’ lardan gelen mektuplar sizi ürkütmesin ve korkutmasın.

 

İncassobureau’dan biri kapınıza geliyorsa ne yapmalısınız?

 

İncassobureau’ların Hollanda’da kapıya gelmesi alışılmış bir durum olmadığı gibi, para tahsili için kullanılan bir yöntem değildir. Schuldhulpverlening sektöründe 9 yıllık tecrübemde ilk kez bir İncassobureau’ nun kapıya gelerek, kendilerini Deurwaarder( icra memuru) gibi tanıtarak, mektup bıraktığına şahit oldum. Zili çalarak, bıraktıkları mektup ise, sadece korkutma amaçlı ama kanunen hiçbir yetkisi ve yaptırımı olmayan bir metinden ibarettir. Eğer sizinde böyle bir şey başınıza gelirse, lütfen korkmadan sorun! Siz kimsiniz diye? Mümkünse de hemen akıllı telefonunuzun video düğmesine dokunduktan sonra soruyu sorunuz! Eğer kapınıza gelen kişi, kendisini Deurwaarder diye tanıtıyorsa ve sizde bu konuşmanın videosunu kayıt etmişseniz hukuku süreç başlatabilirsiniz. Eğer doğruyu söylüyor ve sadece yetkiliyim diyorsa, vereceği mektubu almayınız hiçbir şeye imza atmayınız! Bir daha kendisini görmek istemediğiniz kibarca söylemek, kapıyı kapatabilirsiniz!

 

İncassobureau’lar size sadece mektup gönderebilirler, mektup göndermeden gelmeleri zaten niyetlerinin iyi olmadığının ispatıdır. Maksatları, sizi korkutarak ödemeyi tahsil etmektir.

 

Sizin kapınıza sadece Gerechtsdeurwaarder memurları gelebilir, icra öncesi veya mahkeme tebligatı gibi (dagvaarding) mektupları size vermekle yükümlüdürler.Çünkü alacaklının mahkemeye gidebilmesi için, tebligatı (mektubu) aldığınızdan emin olması gerekmektedir. Gerechtsdeurwaarder ofislerini herkes açamaz.

 

Sevgili dostlar, kısacası mektup nereden gelirse gelsin, son zamanlarda Belastingdienst adına SMS lerde dahil, araştırıp emin olmadığınız hiçbir miktarı ödemeyiniz. Mutlaka önce emin olunuz. İncassobureau lardan korkmayınız. Eğer gerçekten ödemeniz gereken size ait bir borç varsa, telefonla arayıp, Borcunuzu takside bağlayarak ödemenizi tavsiye ederim.

 

Fehmi Uzun