Hollanda Yine 4 Ayak Üstüne Düştü!..


  • Kayıt: 23.07.2020 10:52:00 Güncelleme: 23.07.2020 10:52:00

Hollanda Yine 4 Ayak Üstüne Düştü!..

 

27 Avrupa Birliği Devlet Başkanları Korona krizinin vermiş bulunduğu ekonomik çöküntüden çok çok etkilenen İspanya ve İtalya’ya maddi destek sağlamak ve Avrupa Birliği’nde ekonominin tekrar canlanmasını sağlamak için 3 gün 3 gece süren çetin pazarlıkların yaşandığı bir Brüksel Ekonomi Korona Fonu Zirvesinden sonra 21 Temmuz sabahı Brüksel’de anlaşmaya vardılar. 

 

Maraton gibi uzun süren bir toplantı sonucu, Fransız Başbakanı Makron “Avrupa için tarihi bir gün “ diyerek bu toplantının ve varılan anlaşmanın önemini belirtti.

 

Her ne kadar Hollanda Başbakanı cimri ve daha çok sosyal ve ekonomik kontrol şartları ve ülkeni reform yapmalarını istemesi Hollanda kamuoyunda olumlu karşılandı.Sonunda Hollanda'da yaşayan vatandaşların vergilerinden ödenecek olan ek yardım destek fonuna gidecek. Hollanda‘nın giderleri, projeleri kontrol etmesi ve belirli şartları ileri sürmesi gayet olağan.

 

Hollanda’ya getirisi ve götürüsü nedir?


750 milyarlık Avrupa, Korona Destek Fonu‘nun Hollanda ‘ya şimdilik maliyeti 330 milyon Avro. Bu bir yıllık kişi başına € 19 Avroluk gider anlamına gelmekte.

 

İlk anda İtalya ve İspanya’ya verilecek olan destek fonunun 390 milyarı hibe programı olacak ve destek alan ülkelerin geri ödemelerine gerek olmayacak. Geri kalan 390 milyar Avro ‘su ise, yüzde 0 faizden 30 yıllığına

(2029 – 2058) borç olarak verilecek.

 

AB ve Avrupa Birliği Komisyonu verilecek borç ve hibe için serbest finans piyasasından borçlanacak ve alınan borç için AB ve Komisyonu teminat vermektedir.

 

Hollanda'nın getirisi nedir?


Aslında bu işten Hollanda çok da zararlı gözükmüyor. Hollanda‘nın ödeyeceği Avrupa Birliği kendi hissesi/katkısı yüzde 6 olarak €780 milyon Avro ‘yu bulsa da, Hollanda’nın alacağı daha fazla destek € 350 milyon, artı ekstra Gümrük Birliği getirisi 100 milyonu bulmaktadır.

 

Hollanda Merkezi İstatistik Bürosunun verilerine göre; Hollanda firma ve tüccarları bir yılda İtalya ve İspanya’ya 16, 7 milyar Euroluk ihracat yapmaktadırlar. Bu toplam 30 yılda 401 milyar Avro’yu bulmakta. 


Bu şekilde bakıldığı zaman AB, İthalat, Gümrük Birliği ve Korona krizinden yine Hollanda karlı çıkan bir tüccar ve ticaret ülkesi konumunu korumakta. Ne diyelim, bizim çocuklarımıza da aş, iş, istihdam ve ekmek gerekli. 

 

Sağlıcakla kalın.

 

Brüksel/Nejat SUCU