Bir Garip Yolcu Misali…


  • Kayıt: 30.07.2020 12:03:00 Güncelleme: 30.07.2020 12:03:00

Bir Garip Yolcu Misali…

 

Evet, bazen hep insanların ilgi odağı olmak ve insanlarla hoş bilgin, aydın ve güzel vakit geçirmek güzel. Bazende çevrendekilere güzel olanı, doğruyu, bilgiyi ve geleceğe umut taşıyabilmek çok çok önemli.

 

Bu buhranlı ve bunalımlı bir zaman dilimi içinde yeniden insanların bir ekmek gibi yeni umutlara, olumlu düşüncelere ve gelecek umutlara gereksinimleri var.

 

Bazen bir anlık, bir kaç saatlik insanlardan uzak olmak, Korona bahanede olsa, garip bir yolcu, yalnız kendinle tek başına Orta Çağın bir Kale Hanzo Ticaret Şehir olan Deventer’de  olabilmek, gözlemek, geçmişe gidebilmek ve tarihi anlamaya çalışarak geleceğe umutla bakabilmek ne güzel.

 

Kayın ağaçlarının arasından geçerken Nazım Hikmet'in Karlı Kayın Ormanında şiiri aklıma gelir;

 

Karlı kayın ormanında
yürüyorum geceleyin. 

Memleket mi, yıldızlar mı,
gençliğim mi daha uzak?

 

Geçmiş olmadan gelecek de olamaz

 

Tabiki, doğduğum andan itibaren, emeklemeye başladığım anla birlikte, ellerime ilk dokunan Patatesin, olduğunu hatırlıyorum. Patates, üretim, tohum, ekim, dikim ve en neşelisi  bayram havasında olanı Patates sökümüdür.

 

Eskiden o 2 çeşit Patates, Ödemiş ve Alman vardı. Bu cinsler insanlar gibi bu günden daha da lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. O Patates sökümünde, Patates yemeği pişer ve kokusu 1 kilometrekareye yayılırdı. Ya bugün, bir hanede pişen Patatesin kokusu bir apartmandan lezzetli kokusu da alınıyor.

 

Deventer Şehri Hollanda'nın Overijssel Eyaletinde 99 bin 577 nüfusuyla eskisi gibi bir Ticaret Hanzo şehri, Akademik eğitim veren Saxion Yüksek Meslek Okulu şehre gençlerin yaşamını katıyor.

 

Bir bakıyorum bir binanın duvarında “Patetes Borsası (Aardappelbeurs), (Patotoes, Potato) yazıyor. Yıllar önce bir Patates tadını bilmez iken, Ticaret yapan Deventerli’ler Patates Borsası kurmuşlar

 

Bizde neden yok?


Patates yetiştiren Nevşehir ve Niğde’de neden bir Patates Borsası olmaz ve geçen yıllarda olmadı, Dünya Fındık tüketiminin yüzde 70 ‘ni karşılayan Karadeniz'in Fındığının fiyatını neden Hamburg Borsası belirler. 

 

Sormak her ne kadar insanı mutsuz etsede, en azında bulabildiğim, soruların cevabı ile mutlu olmayı deneyerek te mutlu oluyorsun.  Gerçi soranı ve sorarak doğru bilgiyi isteyeni sevmeyen ve horlayan ve dışlayan bir dünya düzeninde yaşıyoruz.

 

Sağlıcakla ve sevgilerle.

 

Nejat Sucu