Neden, bu kavga der gibiydiler?


  • Kayıt: 06.08.2020 10:53:00 Güncelleme: 06.08.2020 10:53:00

Neden, bu kavga der gibiydiler?

 

Almelo – Saraybosna  arası 2200 kilometre,  Almelo – Nevşehir arası  3489 kilometre , Almelo – Hatay arası  3865 kilometre, Almelo – Tehran arası 5591 kilometre  ve Almelo – Kabil arası 7208 kilometredir.

 

Bugün ben, Almelo Belediyesinin Genel Halk Mezarlığını ziyaret ettim. Mezarlığın tenha bir kısmı Müslümanlar için ayrılmıştı. Afganistan’dan, Tehran’dan, İzmir’den, Fas’tan, Hatay’dan, Bosna Hersek'ten ve Kabil’den gelen 50 ‘nin üzerinde göçmen huzur içinde yan yana yatıyorlardı.

 

En güzelide, etnik köken, dil, yaş, çirkin, genç, yaşlı güzel ve ülke ayrımı yapmadan, yan yana huzur ve güven içinde yatıyorlardı. Hepside Sonbaharın vermiş olduğu huzur ve güzellik içinde, bizlere örnek olacak ve sanki söyleyecek bir çok sözleri var gibiydiler.

 

Neden bu kavga der gibiydiler ?

 

Tabiki hüzünlü olan, hepsinin daha iyi bir yaşam için veya kendi doğdukları topraklarından yaşama olanağı bulamadıkları için,  topraklarından koparılıp binlerce kilometre uzaklıkta, dilini ve dinini bilmedikleri Gurbet ellerinde yaşamlarının son bulmasıdır.

 

Gurbeti bizlere ve gelecek nesile kalıcı ve sürekli vatan kılan ve bu konuda sevdiklerimizle birlikte olmayı, bayramlarda ve düğünlerde hep birlikte olmayı mümkün kılan bizlerin Hollanda'da defnedilmesi dir.


Mezarlıklar deyipte geçmeyin.Mezarlıklar bir toplumun toplumsal yaşamından “Beşik’ten Mezara kadar (Van wieg tot graf) gelecek kutsal yaşamın son bulan sonsuzluğa uzanan, sevdiklerimizle birlikte son kutsal mekanlardır. 

 

Nâzım Davet Şiirin de ne diyordu?

 

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” 

 

Saygı ve sevgilerimle.

 

Nejat SUCU