Başbakan Mark Rutte Yeniden Hollanda’yı Yönetmeye Aday!


  • Kayıt: 31.10.2020 12:01:00 Güncelleme: 31.10.2020 12:01:00

Başbakan Mark Rutte Yeniden Hollanda’yı Yönetmeye Aday!

 

 Üç dönemdir Hollanda koalisyon gemisinin kaptanı, Kabine–Rutte III’ün Reisi, Hollanda’nın Liberal Demokrasi ve Özgürlük Halk Partisi (VVD) Partisinin Başkanı Mark Rutte’nın yeniden Başbakanlık adaylığını açıklayacağı bekleniyor.

 

Kötüsünün iyisini seçeriz?

 

Hollanda tabiiyetine sahip, Türk kökenli 350 bin seçme ve seçilme hakkına sahip Hollanda – Türk vatandaşlarımız oylarını 17 Mart 2021 ‘de kullanacaklar. Toplam 150 temsilciden oluşan, Hollanda Temsilciler Meclisinde (Tweede Kamer) temsil edilmeyi isteyen, Hollanda Yüksek Seçim Kuruluna www.kiesraad.nl kayıtlı 40 ile 80 arasında politik parti, dernek ve vakıf olarak kayıtlı bulunmaktalar. 30 Ekim, saat 17.30 itibariyle, Hollanda’nın nüfusuna kayıtlı toplam 17 milyon 459 bin 956 kişi yaşamaktadır. Hollanda nüfusu 13 milyondan fazla seçmen sayısına ve 11 milyon oy kullanana bakıldığında yaşlı bir toplum olduğunu görebilmek teyiz.

 

Korona salgını ve yükselen başarı.

 

Mart 2020'de başlayan Korona krizi ile, üç dönemde seçimleri kazana Başbakan Rutte, her ne kadar eleştiri alsa da oylarını Nisan 2020‘den itibaren artıran bir Rutte grafiği. Hollanda Temsilciler Meclisi seçimleri için yapılan anketlerde Mark Rutte‘nin partisi VVD‘de, temsilci sayısını 27 ‘den 44 ‘e kadar yükseltmiş bulunmakta. Epsos Araştırma Kurumunun aylık anket yayınlarına baktığımızda Başbakan Rutte 4 ‘üncü Koalisyonuna hazırlanıyor diyebiliriz. Araştırmalara göre Rutte III kabinesi Temsilciler Meclisinde 78 milletvekili ile çoğunluğu korumakta ve Rutte II Koalisyonunun başarı oranı 10 üzerinde 6, 2 (Voldoende) yeterli olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

 

Oy verecek başka adam mı var?

 

Kimse, kimsenin oy verme, seçme ve seçilme hakkını engelleyemez. Var olan Korona salgını, mücadele, alınan tedbirler ve işverenlerin istihdamını korumaları için verilen destekler ile Mark Rutte iyi bir Hollanda Gemisinin kaptanına seçmen göz kırpmaya devam ediyor. Hollanda seçmeni genelde politize olmayan bir topluluk olarak geçmiş ve geleceğin analizini yaparak kendi ve Hollanda için en iyisini seçeceğiniz söylüyor. “Son aylarda en fazla duyduğum bir söz; “ Mark Rutte ‘den başka, Hollanda’yı iyi yönetecek başka bir adam var mı? “ Mutlaka yeni politik liderler bitmez. Zaman ve toplum kendi karizmatik liderini yaratır. 350 bin Türk – Hollandalı seçmeni, 6 Temsilciler Meclisi üyesi seçme potansiyeline sahip Türk – Hollanda’lı seçmen, dağınık, Korona yorgunu ve Covid – 19 stresiyle 17 Mart 2021 tarihinde yapılacak seçimlerini de öncelikli düşünmüyor. Seçimlere katılarak vatandaşlık görevimiz mutlaka yerine getirmemiz gerekir.


Saygı ve sevgilerimle, Nejat SUCU