Hollanda’nın Yeni Politik Gündemi


  • Kayıt: 28.11.2020 11:03:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:46

Hollanda’nın Yeni Politik Gündemi

 

Bir haftadır Hollanda Televizyonları, Gazeteleri ve İnternet medyasını meşgul eden Hollanda siyasal yaşamında Anti-Türk, İslam, Avrupa Birliği ve Mülteci politikaları ile son 3 yılda büyük bir politik başarıya imza atan, Liberal,  muhafazakar, popülist ve sağcı parti “Forum voor Democratie “ve onun politik tecrübesi olamayan lideri Thierry Baudet konuşuyor ve yazıyorlar.

 

Partinin  Gençlik Kolunda başlayan karşılıklı WhatsApp krizinde, partinin gençlik kolları (JFvD) ırkçı ve Anti Semit (Sami \/Yahudi karşıtı) WhatsApp sıkandalı ile başlayan kavganın başında FvD parti lideri Thierry Boaudet‘in gelecek seçimlerde tekrar partisinden aday olmayacağını belirtmesinden sonra, kendisine karşı başlayan muhalif parti temsilcileri kendisinin “Aşırı sağcı, ve doğru yoldan ayrıldığını, laf dinlemediğini, yapılan randevülere uymadığını belirtmişler ve kendisininde Partiden tamamen üyeliğine son verilmesini istemişlerdi.

 

Kısa bir zamanda Hollanda Eyaletlerinde, belediyelerde mecliste, Avrupa Parlementosunda (EP) Senatoda (Eerste Kamer) büyük parti durumuna gelen FvD lideri Baudet 3 gün sonra, 360 derece geri dönüş yaparak tekrar yeniden 17 Mart 2021‘de yapılacak olan Temsilciler Meclisine (Tweede Kamer) tekrar aday olduğunu, Listenin başında (Lijsttrekker) belirtmesinden sonra, partinin gözde ve etkili üyeleri (prominente) ve  temsilcilerinin grup halinde partiyi tek ettiğini görmekteyiz.

 

Partide bu yaşananlar partiye oy vermiş ve  yeni umutlarla politik temsilci bulduklarını düşünen seçmende hayal kırıklığı yaratmış bulunmaktadır. Tabiki seçmen bunun faturasını sorumlu olana kesecektir.

 

Bu arada, kendisini Yahudi karşıtı, Nazi yanlısı ve ırkçı olarak eşlenmesini istemeyen üniversiteliler ve partininin temsilinde bulaşan leke ile zor olacağını gören bir grub partiyi terk etmeye (exodus) devam ediyor. Fvd‘den ayrılan grubun politik faliyetlerini devam ettirmesi yeni bir parti ismiyle katılması beklenmekte.

 

Olaylar ve gelişmeler var olan çöküş (debacle/afgang) o kadar hızlı geliştiki, olaylar anlamak için  gelecekte  aylarda etki, tepki ve sonuçlara bakmak gerek.

 

 FvD Parti Lideri Thierry Boaudet’in gelecek dönemde Temsilciler Meclisinde 3 ile 5 temsilci ile marjinal bir parti olarak temsil edilmesi beklenmekte.

 

Keske Yaşanmasa İdi!..

 

Gelelim Hollanda Temsilciler Meclisinde (Tweede Kamer) 3 temsilci sokarak başarılı olan, bir ilki gerçekleştiren ve  temsil edilen DENK partisine. 

 

2020 yılında, DENK ‘in var olan geleneksel politik partilerin aksine yönünü bulamamış Türk ve Müslüman göçmenlerin var olan sorunları yerine, sembol politikalar yapan bir muhafazakar DENK gözledik.

 

Birden DENK’te yaşanan parti içi kavga, içeriden dışarıya taşarak, Hollanda basınının eline ve diline düştü. Var olan kavga ve yangın her ne kadar söndürülmüş olsada sosyolojik olarak yaşananlar temel olarak FvD‘den farklı değil. 

 

Geminin kaptanları tecrübesiz, geminin ne rotası, nede hedeflediği karar parçası var. Rotasız ve radarsız yelkenleri açan politik gemilerin her an bir kaya adacığına çarpması ve yara alması doğaldır.


Göçmenlerin belirli bir politik, sosyolojik, ekonomik ve toplumsal pozisyonunu yükseltmeyi amaçlamayan sembollerle politika yapılan bir dönem izledik. Türk ve Müslüman toplumu sahipsizliğine bir misyonu ve vizyonu olan bir politik sahip istiyordu. Bunun yanında umutları olmayan hayal kırıklığı olan entel, muhafazakar ve politik duyarlı bir seçmen grubu oluştu. Bunun yanında Covid – 19‘na yakalanma korkusuyla 9 aydır evininin kapısından dışarı adımını atmayan Türk ve Müslüman Ahmet amcalar ve Ayşe teyzeler 17 Mart 2021 tarihinde düzenlenecek olan Temsilciler Meclisi seçimlerinde oyunu kullanmaya sandığa gider mi?

 

Son anket ve politik barometre araştırmaları,  DENK‘in Hollanda Temsilciler Meclisinde temsilci sayısının, 3 ‘den 1‘e düşebileciğini tahmin etmekte.

 

Gelelim Geminin Kaptanı Mark Rutte’ye


Hollanda Başbakanının partisi VVD ‘nin, Mart ayından başlayan yükselişi yeterli derecede devam etti. Son aylarda stabile olsada istenen yükseliş 44 milletvekiline kadar çıkmış bulunmakta. Gelecek seçimlerde Covid–19‘nun vermiş olduğu buhranı ve yükünü cesur ve faydalı bir şekilde aldığı destek paketleri, kararlar ve politikaları ile puan toplamış bulunmaktada.

 

Son FvD Parti icindeki kavga, bölüşme ve ayrışma olarak Hollanda ‘lıların söylediği bir söz ispatlandı mı? “Mark Rutte’den başka oy verecek adam mı var“ 

 

Hakikaten Hollanda’da geçen günlerde marjinal bir grubun Vergi Dairesi tarafından Çocuk Bakım Vergi iadeleri (Toeslag/Affaire Kinderopvang) ile ilgili skandalın Hollada Temsilciler Meclisinde kurulan, dün 27 Kasım günü, Meclis Araştırma Komisyonunda  araştırma sorgusu için çağrılan sakin, konuşan ve mağdurlarla diyalogdan yana olan sakin ve uyumlu bir Başbakan Mark Rutte İzledim.

 

Hollanda başbakanında, Meclis Araştırma Komisyonuna gelmesi ve ifade  vermesi belliki Hollanda Demokrasisinde var olan Demokratik gelenekler ve göreneklerin iyi uygulandığını bir ülke izlenimi veriyor.

 

Kaptan Mark Rutte gelecek 17 Mart 2021 tarihinde yapılacak seçimlerde geçen aylarda kazandığı puan artısını devam ettireceğe benziyor. Bunun yanında Hollanda halkının yüzde 35‘i kendini temsil edilmediğine inanmakta. Bu yüzde 35 lik bir seçmen grubunun yüzde 20‘si seçimlere katılmayacaktır.

 

Yüzde 15’i íse küçük marjinal alternatif partilere oylarını vermeye devam edecelerdir. Kim bilir, Demokrasi bulmacası demek ki, Hollanda’da bu şekilde çözülüyor veya çözümsüz bir hal alıyor. 

 

Saygılarımla.

 

Nejat Sucu