Toplumsal sorunlarımıza ne derece cevap arıyoruz?


  • Kayıt: 25.12.2020 10:02:34 Güncelleme: 25.12.2020 10:02:34

Toplumsal sorunlarımıza ne derece cevap arıyoruz?

Önsöz

Hollanda’da kök salıp yerleşme sürecine geçerken yaşantımız olan ve olabilecek sorunlarımızı gündem yapma ve var olan toplumsal sorunları konuşarak uygun çözümler aramak gerek.

Toplumsal olarak bir Deve Kuşu’nun kafasını kuma gömmesine benzettiğim gibi, bu gece tamam da, yarın uyandığımız zaman var olan toplumsal sorunlarımızla yeniden yüzleşmek gerektiğini hatırlayarak mutsuz ve huzursuz olacağız.

Uzaktan ve yakından geçmiş yıllarda, Çocuk Mahkemeleri kararıyla ailesinin elinden alınan Türk çocuklarının konusuyla ilgilendim. Önümüzdeki dönemde bir kuruma bu konuda bilgilendirme sunumu yapacağım.

Hiç bir zaman, hiç bir konuda kesin doğruluk ( absolute waarheid ) yoktur.

Hollanda örneğ

Ailesi çocuğunun bakımı ve gelişim görevini yerine getirmediği zaman, cinsel taciz, istismar veya madde bağımlılığın ve de ruhsal sorunlarından kaynaklanan yetersizlik.

Ev doktorları, komşular ve okullar Çocuk esirgeme kurumuna ve bu konuda yetkili uzman kuruma anonim bildiri yapabiliyorlar. Ondan sonra başlıyor genel araştırma. Genelde araştırmayı yapan kurum Hollanda Çocuk Esirgeme Kurumları ( Raad voor Kinderbescherming ). Tüm bilgileri ve belgeleri toparlayarak gerekli olan yasal tavsiyeler başlıyor. Gerekmezse, bu konuda takipsizlik kararı verile biliniyor.

İlk önce, koruma altında tutma, Burada aileye bakım ve eğitim için destek veriliyor ( Onder toezicht ). Bir yıl sonra tekrar bakılıyor.

Bu alınan kararlar gönüllü olduğu kadar, zorlayıcıda olabiliyor. 

Bu arada kararları Çocuk hakimi ( Kinderrechter ) veriyor. Basına kapalı olarak yapılan oturumlarda anne ve babada katılabiliyor. Çocuklar genelde 12 yaşından sonra gerekli olursa salonda hazır olabiliyor ve dinleniyor.

Aileler genelde, başlarına gelecekten habersiz, ve bilgisizler. Verilen kararın bile farkında değiller. Mahkemede bile büyük hata yapıyorlar.

Hakim hanım, 8 yaşında mahkemeye getirilen Türk çocuğuna, Çocuğunuz neden bur da sorusuna anne, bakıcım yok, o her şeyi biliyor diye cevap veriyor. Tabiki Hakim hanım, çocuğu oturum salonunun dışına çıkarmakta.

Evden alınan Türk çocuklarının sayısı bilinmiyor . Bir bilgiye göre yılda toplam 500 ile 700 çocuk arası.

Aile verilen mahkeme kararına genelde uymuyor ve çocuklar polis gözetiminde, evden ve okuldan alınarak gizli bir adrese yerleştiriliyor.

  • Bu çocukların kaldığı koruyucu aileler, Hollandalı ve Hıristiyan, atheist veya eşcinselde olabiliyor,
  • Koruyucu aile bütün çocuklara yetersiz, genelde bakım ve koruma evlerine yerleştiriliyorlar.
  • Yakın bir akrabası varsa, öncelik onlarda da olabiliyor. Duruma göre var olan soruna göre değişiyor.

Benim bilmek istediğim.

Geçmiş yıllarda, bir Yunus çocuk olayını yaşadık. Eşcinsel iki bayana koruyucu aile olarak verilmişti. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan bile müdahil olmuştu ama sorun yine çözülmedi.

Yunus’un annesinin hasta olduğunu yüzünden okuyabiliyorduk.

Hollanda kurumları bu durumda Türkiye devletinin ilgi ve aracı rolünü Kabul etmiyor. Kendi egemenlik ve bağımsızlığına karışma olarak Kabul ediyor.

O olaydan sonra;

Bu arada Bakıcı aile ile ilgili bir Vakıf kuruldu. Daha sonra bir ürün veremeden söndü gitti.

Var olan olumsuzluklar:

  • Hollanda koruma evlerindeki bakım ve rehberlik Türk adet ve geleneklerine uygun değil. 12 yaşından sonra, Kız çocuklarına cinsel ilişkide nasıl korunmaları gerektiği öğretiliyor.
  • Gıda ve karma grupların olması daha başka bir sorun, Çocuklar zaten sorunlu olduğu için taciz ve kötü muamele görebiliyor.

Hollanda ailesinde bakım

Yıllar önce Gençlik Dairesinde çalışan bir Türk arkadaş anlatmıştı;

Hollandalı aile Müslüman Türk çocuğunu vaftiz yaptırarak Hristiyan olmasını sağladı. Karşı gelmesine rağmen engelleyememiş.

Türk korucu aile yok denecek kadar az. Bu konuda vakıflaşma da gerçekleşmedi. ( Stichting Voogdij Turkse Ouderen ).

Yıllar önce bu konuda Hasan Hüseyin hocamıza şu soruyu sordum;

Hocam biz yanımıza 1 erkek ve 1 kız çocuğu alabilir miyiz?

Cevap ise Hayır idi?

O çocuklar sana ve hanıma ne mahrem!

Tabiki var olan endişelerinin farkındayım. İlk önce anneler istemeliler. Bunun yanında sorunlu çocuklar, biraz disiplin altına almaya kalktığında aileyi taciz etmekle suçlayabilirler. Güçlü ve sağlam aile yapısı gerekli.

Benim Hasan hocama bir cevabım şu oldu;

Peki güzel hocam, bize mahrem de, o şekilde çocuğun Hristiyan olmasını nasıl engelleyeceğiz.

Tabiki hocam cevap veremedi.

Aslında bu konu doktora tezi olacak bir konu. Zorda olsa, epeyce malzeme ve bilgi vardır. Hollandalı kurumlar pek yanaşmazlar ama, genel bilgi bulmak mümkün.

Benim düşündüğüm çözüm ise;

Bu konuda yeterli derecede yetişmiş uzman ve eleman var. Gönüllü çalışma zor, Birde Hollandalılarla birlikte yapmak. Türk kültür, inanç ve geleneklerinin var olduğu“ Mevlana çocuk ve gençlik bakım evleri/Het Opvanghuis Mevlana.

Hollanda Diyanet Vakfı destek verebilir ama kendisinin organize edebilmesi zor görünüyor, Asli görevlerini yerine getirmekte bile engelleri var. Bu konuda maddi ve manevi destek destek verebilir.

Bu konuyu ileride işlemeye devam edeceğim. Bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.


Saygı ve sevgilerimle…

Allaha emanet olun.

Nejat Sucu

Sosyal Hizmetler Uzmanı (Socio Worker)