Hollanda Medyasında Kurumsal Ayrımcılık


  • Kayıt: 02.01.2021 00:10:00 Güncelleme: 02.01.2021 00:10:00

Hollanda Medyasında Kurumsal Ayrımcılık

Nejat SUCU

Bir kocaman yeni yılın ilk günü. Yeni umutlara ve sağlıklı yaşama atılan köprülerin ilk günü.Hollanda’nın saygılı, yekili ve etkili haber Kurumu NOS Nieuws’un bir internet haberinde; Almanya’nın ünlü haftalık dergisi “Spiegel‘ın Korona–19 pandemesine gerekli olan aşıyı ( vaccin ) bulan Prof. Dr. Ummünoloog ve Onkoloog Uğur Şahin’nin 90 çalışanı ile geliştirdiği ve Pfizer / BionTech firmaları ile üretimi gerçekleştirilen, Avrupa Birliği’nin tek onayladığı aşı ve AB’nin siparişleri üzerine Uğur Şahin’nin eleştirileri anlatılıyor.

Garip ve anlaşılması zor olan 

İşin garibi, Uğur Şahin’den sadece, firmanın en yüksek düzeyde yöneticisi (Topman ) olarak bahsediliyor. İkincisi olarak, haberin resmi olarak, aşı ve buluşla, vede Uğur Şahin’le alakası olmayan bir sarışın sağlıkçı Avrupalı bayanın resmi konulmuş.

Karınları ağrıyor 

Var olan buluşun ve var olan bilimsel bir başarının neden ve nasıl olurda bir Türk tarafından gerçekleştirildiğini anlayamıyorlar. İnsanlık için yapılan hizmetler evrensel olup, etnik köken, ülke ve inançlarla sınırlandırmamak gerekir.

Yüzyıllar boyunca kendilerin üstün ırk ( Superieur ras ) olduğunu düşünen, ırk’a bağlı üstün insan, sosyal, ekonomik, kültürel ve bilimsel gelişmenin teorisinin çöktüğünü görmekte zorlarına gidiyor.

Yıllar önce ailesiyle birlikte, Öz vatanı Türkiye’yi Almanya’ya değişen ve bir anne ve babanın Köln Ford Fabrikası’ndan başlayan, binlerce insanın yaşamını kurtaran ve milyarca ekonomik kaybı asgari düzeye indiren bir bilim adamının Türkiye’den gelmiş olmasını anlamakta mı zorlanıyor Avrupa medyası?

Biz ne yapalım yetişmiyor?

Yıllar önce, Twente Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Mehmet Akşit hocamız Hollanda’da bilim ve ilim adamı yetişmediğinden ve yurtdışında Üniversiteye öğrenci kaydı yaptıklarından bahsetiyordu.

Geçen aylarda Hollanda Başbakanı Mark Rutte, etnik kökene dayalı ayrımcılığın Hollanda’da sistematik bir problem olduğunu ifade etmişti. Geçen yıllarda, Hollanda Başbakanı Mark Rutte koalisyonunun (VVD, CDA, D66 ve CU) kurumsallaşmış ve sistemleşen ayrımcılıkla mücadelede , atmış olduğu adımlar ve değişimler geçen 50 yılın en olumlusu ve yeterlisi olarak değerlendirmek olanaklı.

Sağlıklı ve mutlu bir 2021 dileğimle.

Nejat SUCU