Entegrasyon ile Birlikte Değişen Meslekler!..


  • Kayıt: 05.01.2021 20:50:34 Güncelleme: 05.01.2021 20:51:01

Entegrasyon ile Birlikte Değişen Meslekler!..

Nejat SUCU

Hollanda Türk toplumu hızlı bir değişimle geleceğini kurma ve gelecekte toplumsal katılım payını artırmakta emin adımlarla ilerliyor.

Toplumsal katılım ve gelecekte eşit vatandaşlar olarak kabul edilmede

gerekli olan eğitim ve istihdamda olumlu gelişmeler yaşanmakta.

Önceden yazmıştım

20 yıl önce yazmaya başlamış ve yazdığım gelecekle ilgili katılım ve uyum makalemde 2030 yılında yaşlanan ve nüfusunda artış olmayan Hollandalılara bizim çocuklarımızın bakım, sağlık ve rehberlik hizmetlerinde görev alacaklarını yazmıştım. Son günlerde, her ülkeden sağlık sektöründe çeşitli meslek erbabı gençleri görmek mümkün. Diğer sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe toplumun aynası (afspiegeling van de samenleving) olma yolunda,

Yazdıklarım 10 yıl önce gerçekleşti

Evet yazdıklarım 10 yıl öncesinden gerçekleşmeye başladı. Bugün 1 milyon 200 bin kişinin istihdam edildiği ve 2040 yılında 2 milyon kişinin istihdam edileceği sağlık sektöründen daha çok pay almamız gerek.

Sağlık sektörü feodal, inanç, kültür ve bölge farklılıkları olan bir sektör. Sağlık sektörü gerekli eğitim ve kalifiyeli elaman istemekte.

Giriş yaparak tecrübe sağlamak

Sağlık sektörüne son 10 yıl giriş ve katılım yapabilmenin en olumlu yönü özel iş büroları (uitzendburo ) ile gerçekleşti. Var olan feodal önyargıları kırarak katılma ve kendi kabül ettirme zaman alacaktır.

Gelecekte eğitimlere katılım gerekli

Hollanda’da koruma altında olan sağlık sektöründe çalışma imkanını var olan yetkiler (Bevoegdheden/Big–registratie) ve Orta dereceli meslek eğitimleri (ROC/ MBO-gezondheidszorg) ve Meslek Yüksek Eğitimleri (HBO) gereklidir.

İç Kurum Meslek eğitimlerine daha çok göçmenin katılımının sağlanması da önemlidir.

2040 yılında sağlık sektörü 

Sağlık sektörü, 2040 yılında bütçesi 100 milyarı geçen ve 2 milyon çalışanı ile büyük bir istihdam alanı. Bizler, geleceğimiz için sağlık sektöründeki payımızı ve pastadan alınan payımızı mutlaka artırmamız gereklidir.

Saygı ve sevgilerimle.

Nejat SUCU