Hollanda Politikasında, Politikacı ve Politik Parti Enflasyonu


  • Kayıt: 22.01.2021 17:39:44 Güncelleme: 22.01.2021 17:39:44

Hollanda Politikasında, Politikacı ve Politik Parti Enflasyonu 

Hollanda’da geçen yıllara göre, var olan geleneksel politik partilerin uygulanan politikalarından tatmin, mutlu, huzurlu ve güvenli olmayan yüzde 45’i bulan bir azınlıktan bahsedebiliriz.

Bu yüzde, 45 seçmenin yüzde 15‘i her 4 yılda Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerine (Tweede Kamer) katılmamakta politik ilgi ve katılımdan uzak kalmaktalar.

Hollanda’da kaç tane politik parti var ?

26 yeni parti ile birlikte, Hollanda’da 17 Mart 2021’de yapılacak Temsilciler Meclisi Seçimlerine (Verkeizingen Tweeede Kamer) katılma imkanı olan toplam 89 politik parti ve grup olarak Hollanda Yüksek Seçim Kuruluna ( De Kiesraad ) kaydını yaptırmış bulunmaktadırlar.

Politik partilerin var oluş felsefeleri çok çeşitli olup, var olan politik partilerin başlıca garip isimleri; Hayvanlar partisi, Yaşlılar partisi, Ateist Laik Parti, Korsanlar partisi, Oy kullamayanların partisi ve Ağaçların partisi gibi. Tabiki tarihsel geçmişi ve yaşam, inanç ve iktisadi ve politik vizyonu ve misyonu olan partilerde bulunmaktadır.

Seçimlere katılmak isteyen yeni ve eski partiler 1 Şubat günü iş saatinde aday listelerini Hollanda Yüksek Seçim Kurulana (De Kiesraad) teslim etmeleri gerekmektedir. Hollanda Temsilciler Meclisinde temsil edilmeyen partiler, her aday başına 30 destek belgesine ( Ondersteuningsverklaring ) ve katılım payı olan 11 bin 250 avro ödeme yapmaları gerekmektedir.

Toplam seçmen ne kadardır ?

Hollanda Temsilciler Meclisi için 17 mart 2021 de oy kullanabilmek için Hollanda tabiyetine sahip olmak gereklidir. 21 Ocak 2021 tarihli Hollanda Merkezi İstatistik Büro’su kayıtlarına göre Hollanda’da yaşayan 17 milyon 481 bin 312 kişiden Hollanda tabiyetine sahip olanların yüde 93’ü olup ve 18 yaşından büyük olup toplam seçmen sayısı 13 milyon 100 bindir.

Geçen 15 Mart 2021 tarihinde yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerin de toplam katılım 12 milyon 893 bin seçmenden yüzde 81,89 yani 10 milyon 563 bin seçmenle gerçekleşmişti.

Geçen Temsilciler Meclisi seçimlerinde bir temsilci kazanabilmek için toplam gerekli oy sayısı 70 bin 106 idi. Bu sayı katılıma göre, değişebilmektedir. ( 150 x 70.109 )

17 Mart 2021 de oy kullanma!

Daha kesinlik kazanmasada, her dört yılda bir günde tamamlanan Temsilciler Meclisi seçimleri ve bu gelecek seçimlerde oy kullanma, Covid – 19 salgını nedeniyle 15, 16 ve 17 Mart tarihlerinde yapılmasını olanaklı kılacak geçici yasa önergesi (Spoedwetvoorstel) yasalaşması beklenmekte olup, isteğe göre 70 yaş ve üzerindeki seçmenler mektupla da (stemmen per brief) oy kullanabileceklerdir.

Ayrıca yurtdışında ve Türkiye’de yaşayan, Hollanda tabiyetine sahip olan, seçmen olarak kayıtlı olanlarda mektupla oylarını kullanabileceklerdir.

Hollanda tabiyetine sahip toplam 290 bin Türk seçmenin olduğu bilinmekte. 

Bu seçimde Türk seçmenin birden çok seçme özgürlüğü olduğu kesin. Bu seçimlerde dikkatimi çeken, sosyolojik etnik köken, inanç, islami ve ayrımcılıkla mücadele temelinde marjinal politik akımlarında katılmalarında büyük bir artış gözlenmekte.

Temsil edilmede seçmene sunulan artı politik katkı değeri ( meer toegevoegde politieke waarde ) nedir ve ne değildir? 

Her ne kadar ayrımcılık, ötekileştirme, katılım ve eş değerde vatandaş olmaya giden yolda sorunlar, engeller, dikenli teller ve Lahey duvarları olsada, daha katılımcı kaliteli bir yaşam (Meedoen en meetellen) Hollanda’nın kurumlaşmış partilerinde olmanın önemini seçmen er geç anlayacaktır.

Bu seçimler var olan Covid – 19 pandemisinin gölgesinde, yaşam ve ölüm arasında gelen giden günlerde yapılacak. Olağanüstü şartlarda ve olağanüstü bir seçim yarışında sanki Mark Rutte’nın alternatifi ve stratejik oy verebilecek başka iktidar başı olabilecek stratejik oy kullanımının yok olduğu bir kısır ve fakir seçim arefesindeyiz.

Güzel günler dileğimle hoş ve güzel kalın.

Nejat MUSTAFA