Tandır Evleri ve Ahır Odaları


  • Kayıt: 24.01.2021 11:30:55 Güncelleme: 24.01.2021 11:30:55

Tandır Evleri ve Ahır Odaları

Bu akşam Hollanda’da saat 21.00 ‘den itibaren Sokağa Çıkma Yasağı (Lock down / Avondklok) başladı. Bir yıldan bu yana, hesaba katmadığımız bir Korona salgını ile birlikte yaşamak zorunda kaldık.

Kayıplarımız büyük 

Gün geçmiyor, sevdiklerimizden birisiyle ayrı düşmeyelim. Günlük yaşantımız üzere etkisi ve tepkisi bilinmeyenlerle çok büyük. Bu akşam bile evde, kendi çekirdek ailemle birlikteyiz.

Bir anlık biraz insanların ruhlarını ve gönüllerini düşündüm. Sanki gönüllerinin daralanlarının olduğunu düşündüm ve birden 50 yıl öncesi Göre Kasaba’sındaki Ahır odalarına ve Tandır evlerindeki işkembe kültürüne gittim.

Yalnız korkularımız bizleri hasta eder 

Eskiden, soğuk akşamlarda Tandır evlerindeki, yanmış tandırlara kurulan işkembelerin altına girip, o gecelerin korkulu kararlığından, güvenli aile ve güzel heyacanla yaşanmış hikayelerle sıcacık uyaya kalmak ne güzeldir çocukluğumuzun anılarında.

Çocukların gelişimi ve sosyalleşmesinde toplumsal ilişkilerin ve sıcaklığın önemi o yaşamı yaşayanlar anlayabilir. Ayrıca anlatılan hikayeler ve sohbetlerden çocukluk kelime haznelerimiz büyür ve gelişirdi.

Hikayeler bazen köyde olan bir garip olay, Bazen Arap Yarımadasında bir Osmanlı kahramanlığı, bazende Hollanda’da 1960 yıllarda yaşanan bir hikayenin kahramanlarıdır anlatılan hikayeler.

Çok zaman Rahmetli Halil eniştenin Ezidi ve Süryani köylerindeki Biçer Döver hikayeleri , bazende Rahmetli Hamdi eniştenin öğretmenlik anıları olurdu.

Ahır odaları

Ne zaman Bisikletimle Almelo’dan Enter köyüne giden yolda gübre kokusunu koklasam, Göre’de Mart ve Nisan aylarında, baharla birlikte havaların ısınmaya başlamasıyla buharlaşan toprak ve gübre kokusu gelir aklıma.

Tarihler boyunca insan, At, Eşek, Koyun ve İnek gibi evcil hayvanlarla birlikte yaşamak insanı mutlu ettiği gibi, insanın yalnızlığının en güzel ilacı ve ruhların en güzel tedavisi idi.

O kokularımız bu günden, o en pahalı parfüm kokusundan daha sağlıklı ve doğal kokulara sahiptik.

Aynı zamanda hayvanların üremesinde haberdar olmak, doğumlarının güvenlik içerisinde geçirmelerini sağlamak, hayvan ve insan arasında bir güven ve sevgi bağlarının oluşmasını sağlamaktadır.

Bugün bile, engelleri ve sorunları olan çocuklar ve gençler için At’lar ve Ata binme terapisi kullanılmaktadır. O eski günleri geri getiremeyiz ama, bu yaşadıklarımızın mutlaka geçici olacağını bilerek, olumlu yaşam sevinciyle yaşayabilmek güzel ve güneşli geleceğimiz için çok önemlidir.

Mart ve Nisan ayları bahardır, İnşallah Temmuz’dan sonra yolumuz sevgi köprüleriyle sevdiklerimize bağlanır ve sevdiklerimize hep birlikte sarılırız.

Sevgilerimle,

Nejat SUCU