10 SÜPER ZENGİN TÜM DÜNYANIN AŞISINI ÖDEYEBİLİR !


  • Kayıt: 26.01.2021 18:52:51 Güncelleme: 26.01.2021 18:52:51

10 SÜPER ZENGİN TÜM DÜNYANIN AŞISINI ÖDEYEBİLİR !

Ali Develioglu

Uluslararası gelişme yardımı örgütü OXFAM`ın yeni raporu tartışılıyor. Oxfam`a bağlı 80 ülkeden 300 ekonomiste göre, epidemiyle birlikte gelişen yeni küresel ekonomik kriz 1930 krizinden çok daha kötü. Buna rağmen dünyanın en zengin 1000 kişisi servetini çok arttırdı. Milyarlarca halk ise daha da yoksullaştı. Zengin fakir uçurumu derinleşti.

Dünyanın en zengin 10 kişisi (Jeff Bozes, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Musk...) son 10 ayda tam 540 milyar dolar daha zenginleşti! Yüz milyonlarca insan ise işsiz kaldı.

Bu 540 milyar dolar, dünyanın 7,5 milyar nüfusunun tüm aşı ve koronaya karşı sağlık ihtiyacını karşılamaya yetiyor!

En zengin 32 uluslararası şirketin sadece korona kaynaklı son gelirine ek bir `korona vergisi` konacak olsa, 104 milyar dolar tutuyor. Bu para dar gelirli ülkelerdeki tüm işsiz, çocuk ve yaşlıların ihtiyacını karşılayabiliyor. Amazon şirketinin sahibi Jeff Bezos, on aylık karıyla, istese, 1 milyona yakın personelinin her birine 100 bin dolar ikramiye verebilir!

ABD, Fransa, İngiltere başta olmak üzere bazı batı ülkelerinde beyaz nüfusun dışındaki yoksul etnik gruplarda korona oranı yüzde 40 daha fazla! Ve Afrika ülkeleri aşı satın alabilecek güçte değil. Açlık sınırındaki insan sayısına geçen yıl 500 milyara yakın bir nüfus daha eklendi.

OXFAM`a göre su an, tarihin en hızlı fakirleşmesi yaşanıyor ve bunu durduracak politik seçimler gerekiyor.

Kapitalist sistem şu an tarihinin en derin kriziyle yüzyüze! Deri değiştiriyor.Tarihsel boyutu ileride anlaşılacak, acısı daha somut hissedilecek olan!

Bir yıldır dünyada son derece acayip şeyler oluyor! Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Farkında mısınız?

Hayırlara vesile olur insanlık için inşallah!

Ali Develioglu