DÜKKAN YAĞMACILARI KİMİN İŞİNE YARIYOR!


  • Kayıt: 27.01.2021 16:34:37 Güncelleme: 27.01.2021 16:34:37

DÜKKAN YAĞMACILARI KİMİN İŞİNE YARIYOR!

Ali Develioglu

Hollandalı polis şefi `Zor durumdayız, 40 yıldır olmadı böylesi` diyor: "Amacı sadece olay çıkartmak olanlar var! Yaşları çok genç olanlar da... Sakince protesto etmek isteyenler de var ama bunlar etkisiz."

Türk gençlerine 3 gündür süren şiddet gösterilerinden uzak durmaları çağrıları yapılıyor. Bu çağrılar son derece haklıdır. Aşırı sağcı ve ırkçı oyların ve ayrımcılığın yine tırmanışta olduğu tehlikeli seçim öncesi günlerdeyiz. Hollanda halkı zaten korona korkusundan Rutte ne derse yapar duruma gelmiş durumda. Bu koşullarda bu şiddet olaylarında üç beş gencimiz görülse, bakın o zaman ırkçı medyanın keyfine. Türk gençlerinin olaylardan uzak durması sevindirici.

Protestocu bir kısım gencin niyeti üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. 

Özgürlük istediklerini söylüyorlar ama yaptıkları iş dükkan yağmalamak, kundaklamak, patlayıcı atmak, insan yaralamak... Ama şunu da gözden kaçırmamak lazım: Eğer tüm Hollanda`da 5-10 bin genç böyle öfkeyle sokağa çıkıyorsa, bu sayı sadece buzdağının görünen kısmıdır. Suyun altında daha onlarca misli tepki vardır hükümete.

Sokağa çıkma yasağı, Rutte hükümetinin 17 Mart seçimlerinde oylarını arttırma taktiklerinden biri idi. 

Son aylarda akşam saat 21 sonrası kim çıkıyordu ki zaten sokağa, bu karar salgını önlesin! Dolayısıyla avondklok, yani gece sokağa çıkma yasağına karşı senato başta olmak üzere yaygın ve haklı bir tepki vardır. Fakat bu vandal gruplar ( amacımız burada tüm gösterici gençleri suçlamak kesinlikle değil, aralarındaki provokatif grubu kastediyoruz) şiddet eylemleriyle bu haklı tepkiyi de zayıflatıyor, aşırı sağ ve Rutte'nin ekmeğine yağ sürüyor.

Rutte hükümeti 10 yıldır sağlık sektörünü perişan etmiş, korona salgını karşısında güçsüz bırakmıştır. Bir yıldır da hiçbir yeni yatırım yapmadılar. Korona böyle mi yenilir!

Rutte hükümeti yüzünden doğru dürüst aşılama yok, günde 200-300 bin kişi aşılanacağına, 2 bin kişi aşılanabiliyor. Avrupa sonuncusu oldu Hollanda neredeyse. Rezalet.

İşverenlerin zorla işe çağırmasına da çözüm getirmediler. Sabahları yollar tıklım tıklım. 

İşte Rutte hükümetinin koronaya karşı bu devasa başarısızlıkları , halkta giderek artan bir tepki doğurmaktadır. Ama nereden kışkırtıldığı belli olmayan bu şiddet yanlısı bir avuç provokatif grup, bu başarısızlıkların üstünü kapatıp hükümeti `haklı ve başarılı` gösterebilir. Bir de işin bu yanı var.

Hem gençlerimizi bu olaylardan uzak tutalım. Ama hem de buz dağının altını da görelim.