2020 yılında Hollanda’da tasarruf mevduatları ikiye katlandı


  • Kayıt: 30.01.2021 10:54:35 Güncelleme: 30.01.2021 10:54:35

2020 yılında Hollanda’da tasarruf mevduatları ikiye katlandı

Nejat SUCU

Korona krizi ile başlayan ekonomiye güvensizlik ve gelecek korkusu Hollanda vatandaşlarının Tasarruf mevduat hesaplarını ikiye katladı.

Hollanda Merkez Bankası (De Nederlandse Bank / DNB) verilerine göre; 2020 yılında yapılan tasarruf mevduatları ikiye katlanarak toplam 41 milyar avroyu buldu.

Hollanda’da banka ve finans kurumlarında, gerçek ve tüzel kişilerin yapmış bulunduğu toplam mevduat hesapları 2020 yılında 487 milyar avroya ulaşmış bulunmaktadır.

Geçen yılın, Nisan ayından sonra başlayan para biriktirmenin en önemli sebepleri Mayıs'tan başlayarak yurt dışında tatil yapamama, Lockdown ve kapalı olan eğlence ve lokantaların daha çok para biriktirmeye sebep oldu.

Tarihler boyunca büyük buhranlarda, insanların daha çok birikim yaptıklarını ve ülkeyi yönetenlerin ise, daha çok borçlanma yoluna gittiklerini biliyoruz.

Gelecek için olumlu mu?

Çok yönlü bakmak gerek. Var olan Korona pandemisi fakir ile zengin arasında var olan derin uçurumları daha da derinleştirdi. Hollandalının harcamadığı 20 milyar avro, Hindistan’da ki, Pakistan’da ki ve Tayvan’da ki tekstil de çalışan ve çocuklarının akşam karnının doyması demekti.

Gelecekte gerek olan, yatırım, çocuk ölümleri, beslenme bozuklukları, açlık ve ölümler için daha az zenginin katkı payı demektir.

Hollanda’da paranın bol olması, biriken bir sermayenin bulunması demek, gelecek aylarda temelleri sağlam olan ekonominin yeniden bir kısrak gibi, dörtnala kalkacağı anlamına gelir.

Aslında, doğuştan sahip olma duygusu ve Kapitalist fincancı katırlarını ürkütmeme kültürünü, ne kadar haklı olarak eleştirirsek eleştirelim zamanla hepimiz bu Hollanda modelini sevdik gibi geliyor bana.