Hollanda Mark Rutte III Kabinesi’nin başarısı


  • Kayıt: 09.02.2021 18:51:43 Güncelleme: 09.02.2021 18:51:43

Hollanda Mark Rutte III Kabinesi’nin başarısı

Nejat SUCU

Kamuoyu yoklamalarını Korona pandemisi başlamasıyla birlikte yakından takip etmeye çalışıyorum. Hollanda politik barometresini ilginç kılan ise , Mart 2020’de başlayan Korona 19 pandemisi ve Hollanda kabinesinin nasıl bir kriz yönetimi yürüttüğüdür.

Evdeki hesaplar çarşıya uymadı

Hollanda’da diğer ülkeler gibi evrensel ve küresel krizin içerisinde kendini beklenmedik bir şekilde buldu. Hoş olmamakla birlikte, her alınan kararda Hollanda Mark Rutte III Kabinesinin iyi veya kötü katkısı vardı.

Bunun yanında muhalefet partileri de muhalefet yapmak için, haklı eleştirilerini gündeme getirmeye çalıştılar ama alternatif daha iyi bir plan ve projede sunamadılar.

Perdenin önünde görünen aktörler

Hollanda Rutte III Kabinesi’nin uygulamalarını olumlu bulan ve olumluz bulanlarda var olacaktır. Esnafa, işverene, serbest meslek sahiplerine ve sağlık çalışanlarına, kurum , özel ve tüzel kurumlara dağıtılan destekler 40 milyar avroyu geçmiş bulunmakta. Toplam dağıtılan destekler ve geri dönmeyen vergiler ve geri dönmeyen ödemelerle birlikte, Hollanda devletinin kaybı 2021 yılının sonunda 100 milyar avroyu bulması beklenmekte.

Olumlu iktisadi ve istihdam mevsimi

Hollanda devlet destekleri ile işsizliğin yüzde 3, 9 ile en düşük olduğu bir Avrupa Birliği ülkesi konumunda. Geçen 3 ayda işsizliğin azaldığını ve Covid – 19 pandemisi sonrası artması beklenen istihdamda 45 bin kalifiyeli teknik elaman açığının olacağı da eklenmekte.

Meslek Yüksek Okullarına ön kayıtta rekor artış,

Ayrıca yüzde 10‘luk bir artışla gelecek Öğretim yılında (Studiejaar ) Hollanda’da Meslek Yüksek Okullarına ( HBO) ön kayıt yaptıranların sayısı bu yıl 500 bin öğrenciyi geçmiş bulunmakta. Artışın en fazla olduğu eğitimler yüzde 25 ‘le Sınıf Öğretmenliği (Pabo) ve Hemşirelik (Verpleegkunde) eğitimleri olmuştur.

Rutte III kabinesi

Olanın en iyisini seçmek, adam gibi adam seçmek, var olanı ve güvenilir olanı değişmeme ve sahip olunan kaliteli ve lüks yaşamı kaybetme korkusu ile 15, 16 ve 17 Mart’ta sandık başına gidecek Hollanda seçmeni.

Nisan’dan bu güne devam eden politik analizler

Kabine kamu oyu yoklamalarında 150 temsilcinin bulunduğu Hollanda Temsilciler Meclisinde Mart 2020’de salt çoğunluktan ( 76) azınlık, 60 kadar düşen azınlığın desteklediği bir azınlık hükümeti pozisyonunda gözüküyordu.

Nisan’da, Covid–19 Pandemisi ile başlayan, Rutte III kabinesi politik kazanca dönüştürmesini bildi.

Ocak ayı sonucu ile yapılan kamuoyu seçim araştırmaları; Rutte III kabinesinin toplam Hollanda Temsilciler Meclisinde 81 temsilci ile çoğunluğu temsil ettiğini gösteriyor.

Geçmiş aylarda Covid – 19 ile mücadelede alınan ve eleştirilen kararlar ve tedbirler, Rutte III kabinesinin Çocuk bakım parasında skandalı (Affaire kinderopvang) sosyal devletin görevini yerine getiremeyen politik yönetimin sorumluluğunu üstlenerek istifa etmiş bulunması bile, Hollanda halkının güvenli bir başka liman bulamadığından mı kaynaklanıyor?