Hollanda Politikasında parti enflasyonu


  • Kayıt: 11.02.2021 11:20:54 Güncelleme: 11.02.2021 11:20:54

Hollanda Politikasında parti enflasyonu

Nejat SUCU

Hollanda’da 15, 16 ve 17 Mart 2021 tarihlerinde yapılacak olan, Hollanda Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer) seçimlerine rekor bir düzeyde toplam 37 Hollanda’yı temsil etmek isteyen dernek, vakıf ve politik parti katılacak.

Geçen yıllara göre rekor bir artış gözlenmekte. 15 Mart 2017’de yapılan son Temsilciler Meclisi seçimlerine toplam 28 politik parti, vakıf ve dernek 1116 adaydan 150 kişilik Temsilciler Meclisini seçebilmek çeşitli seçim bölgelerinden (Kiesdistrict/kieskring) yarışmışlardı.

15, 16 ve 17 Mart 2021’de yapılacak olan Temsilciler Meclisi seçimlerine toplam 37 politik parti, dernek ve vakfın katılacağı kesinleşmiş bulunmaktadır. Bu toplamda katılanların yüzde 23 artış gösterdiği anlamana gelir.

Yüksek katılım ne anlam gelmekte?

Katılım, demokrasi ve çok renklilik ve her bedene göre, renge ve inanca göre de seçme imkanları anlamında olumlu bir gelişme. Bu aynı zamanda, Hollanda seçmeninin belirli bir kesiminin politikadan beklentisinin, güveninin olmadığının bir sonucu olarak da düşünebiliriz.

Hollanda’da var olan politik yönetimden hoşnut olmayan ve politik sistemin değişimini, var olan imkanlar içinde değişimini isteyen yüzde 40‘lık büyük bir azınlık var. Bunun yüzde 18 hemen hemen her seçimlerde katılmıyor. Geri kalanlar ise soldan sağa, sağdan sola var olan bir politik yelpazede protesto partilerine oylarına vermeye devam ediyorlar.

Aslında Bağda üzüm yemek değil niyet, niyet bağcıyı döğmek. Bizde bir laf vardır “Maksat Davulu çalmak değil de kasnağına vurmak “diye . Bu partiler çözümlerden çok göçmenleri ve mültecileri sorunlaştıran ve Hollanda’nın başka bir sorunu yok gibi politika yapan partiler.

Asıl sorun nedir?

Son 30 yılda belirli bir misyonu ve vizyonu olan politik partilerin yok olan ideallerinin ve ideolojilerinden sonra, birbirlerinden farklarının kalmaması seçmende verilen politik söylevlere inanmamayı ve güvenmemeyi doğurdu.

Bireysel ve egoları güçlü Hollandalıların hep “BEN/ IK “ temelinden siyaset yapmaya başlayanların ortak idealleri ve hedefleri de olmayınca, bir arada 4 yılı tamamlayamayan bireysel Halk temsilcileri olmadan ileri gidemeyen onlarca yeni siyasi oluşumları görmektekteyiz. Günah keçisi mekanizması (Zondebok mechanisme)

var olan sorunlara karşı göçmenler ve bilakis Müslüman seçmenler Günah keçisi ( Zondebok ) gösterilerek politik partilerine oy toplamak artık olağan bir hal haldı. Günah keçisi bazen, Faslılar, bazen Türk’ler bazen de mültecilerdir.

Her seçimlerde olduğu gibi, seçimlerden sonra çıkacak sonuca göre, salt çoğunluğa dayalı yeni bir hükümet kurularak yeni gelecek 4 yıl için yönetim programını (Bestuursakkoord / coalitieprogramma) hazırlayarak Hollanda’yı yönetmeye devam edecekler. Tabiki bunlar Suyun başındaki elit yönetenler.

Sevgilerimle.