Hollanda Okullarında Sıcak Öğle Yemeği İkramı!..


  • Kayıt: 11.02.2021 11:30:50 Güncelleme: 11.02.2021 11:30:50

Hollanda Okullarında Sıcak Öğle Yemeği İkramı!..

Nejat Sucu

Hollanda’da okullarda ve kantini olmayan küçük işyerlerinde sıcak öğle yemeği yemek biraz zor. Hollanda bireysel tercih ve kendi yiyeceğini kendi belirleme aşamasında (bireysel / individü) çok çok ileri giderek 3 milyondan daha fazla Hollandalının yalnız yaşaması sonucunu doğurmuştur.

Kaynak, avro ve Cent sorunu olacağını zannetmiyorum. 2021 yılında; Sosyal ödenekler, iş ve istihdam giderleri 96 milyar Avro ve eğitim giderleri 43 milyar Avro bütçesi olan bütçede sorun olmaması gerek.

Okullarda sıcak yemek ve sosyalleşme (Een warme maaltijd op de scholen en socialisatie);

• Sağlıklı günlük yaşamdan yoksun, bağımlı ailelerin çocuklarının günde bir öğün sıcak ve sağlıklı yemek yemeleri önemli,

• Yemek yemek aynı zamanda yemek pişirmenin bir öğretici pratik yönü de olabilir ilerideki yaşama,

• Alışveriş, hazırlık ve yemek pişirmeye binlerce işsize ve dar gelirliye “ Eğitimde sosyal istihdam “ planı ile iş pazarında iş bulma şansı olmayanlara ve göçmenlere yeni istihdam yaratılabilir.

• Ayın belirli günlerinde her gün bir ders grubu yemek pişirme görevini üstlenerek çocuk ve gençlerin sosyalleşmesini sağlayabilir.

• Çok kültürlü, inançlı ve milletli Hollanda’da, Zengin mutfak ve yemek kültürü uyum ve harmoni içinde ortak yaşamaya katkı sağlayacağı kesindir.

Tabii ki, bu planlar ve yeni önergeler yeni hükümet ve yeni koalisyona kalacak. Bir 17 Mart 2021 Seçimlerini tamamlayalım. Aynı zamanda bunu bizleri yönetenlere duyurma ve iletebilmekte önemli.

Gelelim bizim kendi hikayemize!

Yaşamın en güzel 19 yılı Nevşehir ve Türkiye’de geçti. Her ne kadar çok çok özgür ve gelişim şartları uygun olmasa da, bizden aldıklarının yanında bize katkıları da büyük olmuştur 19 yıllık, yaşam hikayemiz ve bizim ortak filmimizin hikayesi.

Yıl 1970 ve 1971 yılları olacak. Göre İlköğretim okulunun 4’üncü sınıfındayım. O dönem büyük Amerika’nın, dost ve müttefik Türkiye’ye verdiği bağışların ve silahların yanında Amerikan süt tozu yardımı da yapıyordu.

Süt tozundan yapılan süt bana pek lezzetli gelmiyordu, çünkü kendi ineklerimiz olduğu için süt ve yoğurt sorun değildi. O anda çocukluk ve o günlerde Nevşehir’den Göre İlköğretim Okluna gelen, fokur fokur kaynayan sütle 400 kızarmış kete ekmeği çok çok lezzetli idi. O günlerde bu ketelerle ve süt tozu ile beslenmesine katkısı olan çocuklar olduğu kesindir. Neden İnce hastalıktan (verem) ölenler azalmıştı o dönemlerde.

Olmayana karşı çıkmaya bizde ‘“Bekara avrat boşaması kolay ‘derler. Amerika’nın gıda yardımına karşı çık, Amerika’nın ilacına ve aşısına karşı çık, o zaman sen merhem ol kardeşim. Olamıyorsan da o zaman, konuşma hakkına sahip olamazsın.

Diğer güzel bir örnek

1976 – 1979 Nevşehir Kız Öğretmen Lisesi’nde gündüzlü 40 erkek öğrencisinden birisiyim. O yıllarda belirli sınıfların kantin ve yemekhane görevi vardı. Derslere gerekirse girmezler ve 250 bayan Öğretmen adayının sabah ve öğle beslenmelerinden sorunlu idiler o gebayanlar.

Benim kantin ve yemek olarak ilgimi çekmesine rağmen bize gelin sizde ücret karşılığında siz de katılın diyen olmadığı gibi ben de, bir gün biz de paramızla yiyelim demedim.

İnsan sosyal bir varlık, insan gelişen ve sosyalleşen bir canlı. Bugün bir bakıyorum çalıştığım Sağlık kurumundan bana çalışanların temsilcisi olmam için teklif gelmekte. Ben Hollanda’da kısa bir süre sonra, her zaman katılmaya ve o yaşanan topluma ait olmayı kabul etmiştim. Tabii ki kendi kimlik, kişilik ve özelliklerimizi koruyarak. (Meedoen en meetellen).

Saygı ve sevgilerimle,