Hollanda Yeni Koalisyona Hazır mı?


  • Kayıt: 13.02.2021 22:44:16 Güncelleme: 13.02.2021 22:44:16

Hollanda Yeni Koalisyona Hazır mı?

Nejat Sucu

Hollanda politik gündemi olağan olmayan şartlarda, istifa etmiş (demissionair) devrik bir Koalisyonun Hollanda’ya gayet olağan şartlarda iyi veya daha da iyi yönetebileceğini seçmenin gözünün içine içine bakıp, söylemeden anlatmaya çalışıyor.

Benden iyisini bulursanız onu seçebilirsiniz?

O halde, benden iyisini de bulamayacağınıza göre, yine bir 4 yıl benim isteğim koalisyona devam etmek diyor Başbakan Mark Rutte.

Çok da alternatif yok aslında!

Göçmen ve İslam karşıtı ve düşmanı PVV Parti Başkanı Wilders ile D66 Partisi Başbakan adayı bayan Sigrid Kraag PVV ile koalisyonda olmayacağını açıklamıştı.

Geçen haftada kamuoyu yoklamalarında 40’ dan daha fazla Temsilciler Meclisinde (Tweede Kamer) temsil edilmesi beklenen VVD Partisi Başbakan Rutte PPV ile kurulması Matematiksel olarak mümkün bir koalisyona cevabı açık ve kesin “Hayır / Nee “oldu.

Kabine şimdiden belli mi ?

O zaman bugünlük devrik kabine; VVV; 41, CDA:20; D66; 15, CU ; 6 temsilci ile 17 Mart 2021 tarihinden sonra Hollanda Temsilciler Meclisin’de 82 temsilci ile çoğunluğu sağlayarak var olan kabineyi seçmenin yeniden güvenoyu verdiği sonucu ve koalisyona da devam anlamı çıkabilir.

Diğer türlüsü

Başbakan Rutte’nin ve Wilders’ın içinde olmayacağı bir ikinci koalisyon hükümetinin de olmayacağına göre, başka da bir alternatif de gözükmüyor.

Seçmenin oy tercihi ve etkisi

Kısmen ve mutlaka gelecek günlerdeki politik koalisyon tercihleri Hollanda seçmenini alternatif ve stratejik oy vermeye yönlendirecektir.

Hollanda politikasında tıkanmışlık

Geçen seçimlerde, iki büyük parti Başbakan vermek için yarışdı. Seçimlerde en büyük olan parti yeni koalisyonu kurmakla Hollanda Kralı Willem Alexder tarafından görevlendirilir.

Bu seçimler de yarışacak ne CDA var, ne de PvdA, Aksine tıkanan rekabet ve alternatif olamayan bir politik partiler. Bu seçimlerin galibi Korona krizini iyi yöneten ve yönetecek olan politikacılar olacaktır.

Görüşmek dileğiyle saygılar.