17 Mart Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerine Doğru!..


  • Kayıt: 24.02.2021 00:12:01 Güncelleme: 24.02.2021 20:03:01

17 Mart Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerine Doğru!..

Nejat Sucu

Bu sabah haberlerde Hollanda Devrik Başbakanı Mark Rutte’nin VVD ‘de seçim posteri ve posterdeki kendi resmi bir Nazi subayına benzetilmeye çalışılmış.

Benim konum aslında bu değil . Başbakan Rutte‘nin seçim posterinde bir slogan dikkatimi çekmekte “Güçlü ve beraber ileri / Samen sterker verder “ Bunu sloganı görünce, Hollanda İşçi Partisi PvdA‘nın geçen seçimlerdeki sloganı Güçlü ve sosyal “Sterk en Sociaal “ olduğu aklıma geldi. Mark Rutte’nın Liberal VVD Partisi sol politikalara yaklaştığını ve Rutte III kabinesindeki ileri ve yenilikçi politikaları, D66 Partisi, koalisyon ortağı olma rolünü küçük görmemek gerek.

Bu arada Rutte III Kabinesi’nin 2020 yılında uyguladığı Korona tedbirleri, önlemleri ve ekonomiye desteklere olumsuz tepkilerin yanında olumlu görüş bildirenler çoğunlukta olduğunu kamuoyu yoklamalarında görmekteyiz. “ Ya benim düşüncem Liberal politikalar yakınlaştı, ya da Hollanda Liberal kabine politikaları sola, yeşile ve doğaya yaklaştı“? Seçmenin tercihi Seçmen gelecek seçimlerde seçeceği parti ve parti programında oldukça zorlanacağa benziyor. Geçen seçimlerde PvdA en VVD iki karşı kutup parti gibi seçimlere katılmışlar ve VVV üç dönemde kıl payı ile birinci parti olmayı bilmişti. Hollanda, büyük ve birinci parti koalisyonlarda Başbakan çıkarmakta. Oldukça zor İki partinin seçim sloganlarının birbirlerine çok yaklaştığı bir politik kültür ve yönetim programlarını gözlemekteyiz. Onun içindir eskilerde dar gelirlinin ve çalışanın haklarını savunacak yeni bir ortak ve koalisyona katılacak yeni bir parti ufukta gözükmüyor. Yine seçmek gerek. 

Ben, sen biz sandığa gitmez isek, bizim yerimize başkaları bizi yönetenleri belirleyeceklerdir. Biz de 15, 16 ve 17 Mart Hollanda Temsilciler Meclisi (Tweede kamer) seçimlerinde vatandaşlık görevimizi yerine getirelim.

Saygı ve sevgilerimle.