Metropoller ve Zenginlik Ȋnsanı Mutlu Etmiyor mu..!


  • Kayıt: 26.02.2021 10:07:19 Güncelleme: 26.02.2021 10:07:19

Metropoller ve Zenginlik Ȋnsanı Mutlu Etmiyor mu..!

Mustafa Nejat Sucu

Hollanda şehirlerinde yapılan mutluluk araştırmasına göre; zengin ve Hollanda’nın büyük şehirlerinde yaşayanların mutluluk deĝerlendirmesinde (Atlasında ) ilk ellinin alt sıralarında yer aldıklarını görüyoruz.

Büyük şehirlerde yaşayan göçmenlerinde pekte mutlu oldukları söylenemez. Yaşam o kadar hızlı ve lüks sadece çalışan ve hafta sonunda kendi kendine eĝlenen ve boş vakitleri bireysel faaliyetlerde deĝerlendiren metropol insanı.

Büyük şehirlerde yüksek düzeyde madde tüketimi !... Büyük şehirlerin kanalizasyonlarında yapılan uyuşturucu kullanımı testlerinde Amsterdam, Lahey, Rotterdam ve Utrecht gibi büyük şehirlerinde yüksek düzeyde keyif verici ve bağımlılık yapan maddelerin bilhassa hafta sonlarında kullanıldığı biliniyor.

Fakir Almelo… İsteyerek, severek ve 40 yıl önce yeni Anavatan yaptıĝımız şehrimiz “Almelo “ fakirlik deĝerlendirmesinde en altta olmasına raĝmen, Hollanda’da ilk 50 mutlu şehir sıralamasında 17’inci sırada. Bunun yanında zenginliĝin, istihdamın, kültürün, seçim ve özgür yaşamın merkezleri olan şehirlerden Rotterdam 50’inci, Amsterdam 49 ‘uncu, Den Haag ( Lahey ) 47 ‘inci ve komşu şehrimiz Enschede ise 37’inci sırada.

Sosyal dayanışma ve sosyal yaşam.. Almelo Türk göçmenlerinin diĝer şehirlere göre daha mutlu olduklarını söylemek biraz güç ama, insanı birbirlerine baĝlayan yaşamı gurbette renkli ve yaşanabilir sosyal, ekonomik ve kültürel dinamiklerin olması mutlu birey, aile ve toplumsal ahenk için çok çok önemli.

Yarını umutla beklemek.. Ȋnsanın büyük uĝraşlarının yanında kendini mutlu edecek küçük uĝraşları da vardır. Eylül’de izin için Uçaklarımızı ayırmış bulunmaktayız. Bir parça olağan Korona günlerine uzaklaşarak yaşam bir parça olağan hal alırsa ve kendi Covid aşımızı da yaptırdık mı, geriside gelir artık.

Gönül dostları, akrabaları ve sevdiklerimize tekrar sarılmak istiyor. Eylül’ü beklemek , o Türkiye'nin verdiği tatları beklemek ve sahip olma özlemi bile insanı mutlu edebilmekte.

Sosyal ve fiziksel sevgiden yoksun yaşamak İnsan ve hayvanların okşanmaya, sevgiye, saygıya ve bir canlı hissetmeye gereksinimi vardır. Uzaktan olan Eğitim bile, beklenen eğitim başarısını veremedi. Evet geçen 1 yıllık Korona zamanı, uzak ve evden eğitim gören çocukların ve gençlerin 2 ile 3 yıl eğitimlerinde geri kalmalarını sağladı. Bu geri kalmışlığın maliyeti çok yüksek olacağı belli ve Hollanda Devrik Kabinesi ‘nin ekstra ayırdığı bütçe 8, 5 milyar avro.

Sevgi, dostluk ve mutluluğu Yunus Emre bunu yüzyıllar önce keşfetmiş; “ Gelin tanış olalım


İşi kolay kılalım


Sevelim sevilelim


Dünyaya kimse kalmaz “ Sanki zaman ve mevsimlerde değişti. Hollanda’da’ya güneşli Bahar 2 hafta önce geldi. Bugün yolda Çiğdem ve Navruz'ların açtıklarını gördüm. Bu ayda sıcaklığın 19 ve 20 derecede olması da normal değil. Son yüzyılın en sıcak Şubat aylarından birisini yaşıyor. Yine geleceğe mutlu ve umutla bakarak.

Sevgilerimle.