Kapitalin olmadığı bir yaşam


  • Kayıt: 28.02.2021 17:26:52 Güncelleme: 28.02.2021 17:26:52

Kapitalin olmadığı bir yaşam

Nejat Sucu

Zenginlik mi, kapitalizm mi, varsallık mı deriz, ne dersek diyelim, adını ne korsak koyalım zengin ve lüks bir yaşam için mutlaka bireysel, ailesel, şehirsel ve ülkesel gelir kaynaklarına sahip olmamız gerekir. Kapitalin olmadığı bir yaşam birliğinde yatırım, iş, istihdam ve ekmekte olmuyor.

O zaman topyekün çalışmadan ve üretmeden olur mu? Evet, ütopik ekonomik sistemlerde, borçlanarak belirli bir süre zengin yaşam sürebilirsiniz. Ya da Körfez ülkeleri gibi tükenmez Petrol kaynaklarına sahip olursunuz. Bir de paylaşımcı ve adaletli yöneticileriniz olursa, nüfusunuzda 10 milyonu geçmez ise çalışmadan zengin ve lüks bir yaşam sürebilirsiniz.

Nasıl Zengin Oluruz? Gelelim Hollanda'ya… 28 Şubat 2021 tarihi itibarıyla Hollanda nüfusu 17 milyon 485 bin 93 olarak resmi kayıtlara geçmiş bulunmakta (CBS). Hollanda’da çalışabilir nüfusun yüzde 71, 3’ü çalışmakta. Toplam 9,3 milyon çalışanı ile ekonomiye aktif katılımın oldukça yüksek olduğu ülkelerden birisi. 2019 verilerine göre Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH), $ 909 milyar Dolar. Yıllık ihracatı $ 544.1 ve ithalatı ise $ 476,6 milyar Dolar. Kişi başına düşen Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH), $ 59 bin 698 Dolar.

Korona krizi ve ekonominin yeniden yapılanması Korona pandemisi beklenen ekonomik gelişim ve büyümeye belirli bir sekte vursa da, Hollanda işverenler yeniden yapılanmasını bilerek gelecek yıllara güvenli bir şekilde devam etme azmi beklenenin üstünde gerçekleşmekte.

Kriz ve gelecek korkusu bizleri yanılttı mı?

Hollanda ekonomisinde yeniden büyüme ile birlikte 2020 yılında belirgin bir küçülme gözlendi.

Beklenen işsizlik 700 binlere varacak denen ve yüzde 7’leri bulacak olan işsizlik oranı gerçekleşmedi. Korona krizinden bu yana toplam işsiz sayısı Eylül 2020 ‘den itibaren düşmeye devam ediyor.

Ocak verilerine göre (CBS ) Hollanda’da Ocak 2021 itibarıyla toplam işsiz sayısı 337 bin, çalışabilir nüfusun yüzde 3,6 sına eşdeğerde.

Okumakla birlikte, gezip görmekte gerek Hollanda ekonomik yaşamı, büyüme ve yeni yatırımların geçen yıl, Korona krizine rağmen nasıl devam ettiğini, geçen yıl kendi ekonomik faaliyetlerim gereği gezdiğim ve gördüğüm Hollanda köy ve şehirlerinde gözleme olanağım oldu. Bir bakıyorum, üç ay önce olmayan bir fabrikanın yükseldiğini gözlüyorum.

Neden acaba diye sorarsak? Hollanda sermayesinin birikmiş bir artı değeri ve kapitali bulunmakta. Bu arada Korona pandemisinin verdiği ekonomik sorunların aşılmasında Hollanda Koalisyon Hükümetinin uyguladığı 40 ile 60 milyar Avro arasında değişen ekonomik destek paketlerinin olumlu güven ve destek verdiği kesin. Bu arada piyasada ucuz kredi ve artı değer olarak biriken bir kapitalin yatırıma dönüştüğü de kesin.

Çok lafa gerek yok, üretmeyen ve tüketime dayalı bir ekonominin tıkanacağı kesin.

Hollanda geleceğe ve rekabete iyi hazırlanan ülkelerden birisi. Eğer beyin, bilgi tecrübesi siz de yoksa, onu da çok az gelişmiş ülkelerden kendi bilgi ekonomisi için iyi kullanmak mümkün. Hollanda bunu da Bilgi göçmenleri uygulaması (Kennismigranten) yıllardır uyguluyor.

Ne diyelim?. Hollanda’da yaşayan 500 bin Türk vatandaşı için olumlu bir gelişme. Ekonomide ki olumlu gelişme, iş, istihdam, yatırım, kaliteli bir yaşam ve mutlu bir gelecek demek biz Türk göçmenleri için.

Saygı ve sevgilerimle.