Neden Benim Gönlüm Uslanmaz?


  • Kayıt: 28.02.2021 18:55:11 Güncelleme: 28.02.2021 18:55:11

Neden Benim Gönlüm Uslanmaz?

Nejat SUCU

Gönül, birden çok anlam taşıdıĝı için ve yaşantımızda gerçekçi olsun, hayalci olsun birden çok beklentilerimizle eş deĝerdedir.

Gönüllerin birbirlerinden farklı olması yaşantımızı anlamlı ve renkli kılandır. Hepimiz birbirimize benzeseydik, yaşam ne kadar monoton ve renksiz olurdu diye hep düşünmüşümdür.

“Farklı düşünen, söyleyen ve yaşayan gerçek dostlarımı her zaman saygıyla takdir etmişimdir. Çünkü onlar benim güzel ve akılcı yolu bulmamdaki rehberlerim ve danışmanlarım olmuştur.'' Çok zaman beklentilerimiz, umutlarımız ve çeşitli denemelerimiz başarılı olmayınca da gönlümüzün kırıldıĝını ve yaralandıĝını söyleriz. Bazılarımızda gönülden alınan yaranın hiçbir zaman iyileşmeyeceĝini söyler ve kendisi de öyle kabul eder yaşamında. Bir ömür gönlü yaralıdır bazılarımızın.

Gönlün istediĝi.. Gönlün istediĝi ve denediĝi yaşamın bir parçası olan girişimler ve faaliyetler tabii ki çevremizde var olan ve sahip olabileceĝiz olanaklar ile ilgilidir. Olmayanı gönülden geçirmek biraz hayalcilik (ütopik) olur. Hayal etmek gerekli ve güzel olanıdır yalnız, hayalcilik gerçeğe ve gerçekleşebilecek gönlümüzden geçen olmalıdır.

Neden gönlüm uslanmaz? Yaşımız çoktan yolun yarısını geçti. Avrupa’da, Hollanda’da artık bir yaşam boyunca çalışarak, sosyal topluma katılarak ve topluma bir artı deĝer katarak ömrümüzü tamamlayacaĝız. Tabii ki bu düşünce ve değerlendirme bana ve katıksız dostlara ait. Son yıllarda öğrendiğim... Aslında ben yaşamda hiçbir zaman 10 üzerinden 10‘luk hedeflerim olmadı. İllede takdirname alacağım diye stres yapmanın ne gereği vardır diyerek eğitimde ve sonrası yaşantımda var olanla yetinerek yapabildiğimi yapmaya çalıştım. Hollanda’da 10 üzerinde 6‘lık bir yaşamı hedefledim ve gerçekleştirmemde her zaman zor olmadı. O zaman rekabet gücünüz daha güçlü ve beklentileriniz düşük olduğu için, hedeflerinize yeterli derecede, 6’lık bir sonuçla ulaştığınız zaman sürekli başarı olunabiliyor ve o da beni mutlu etmeye yetişiyor da artıyor bile.

Yoksa kendimi mi kandırıyorum? Çok da önemeli değil, İnsan biraz da kendini kandırmalı, küçük adamlar gibi büyük hayalleri de olmalı insanın yaşamda. Aslında bir Akdeniz’de yüzmeyi bilmeden Mersin sahilinden Kız Kalesine yüzmek gibi gibidir yaşam. Yıllar önce.. Yıllar önce kendime yeni bir yaşam felsefesi ve kültür geliştirdim. “ Var olanla mutlu ve tatmin olmak, daha iyisi ve güzeli için çalışmak ve mücadele etmek “. Bellidir ki, iki dilli, iki kültürlü Hollanda’da yaşamanın bana kazandırdıĝı olumlu deĝerlerden birisi olmalı. Başka bir zaman gurbetin alıp götürdüĝü ve erozyona uĝrayan deĝerleride yazmaya çalışacaĝim.

Sevgilerle hoş ve güzel kalın.