Hollanda'da 2020 Yılında Boşanmalar da Rekor Düşüş


  • Kayıt: 02.03.2021 19:18:14 Güncelleme: 02.03.2021 19:18:14

Hollanda'da 2020 Yılında Boşanmalar da Rekor Düşüş

Nejat Sucu

“ Evlenmeyen Hollandalı nasıl olsun da boşansın 

Beklentilerin aksine, 2020 yılında Hollanda’da boşanmalar artış değil, belirgin bir düşüş gözlendi. Korona krizi ile evde kalan, evden çalışan ve gelir kaybına uğrayan Hollandalı ailelerin daha fazla boşanacakları beklenmekteydi.

Hollanda’da evlenmeyenlerin sayısal olarak yüksek olduğunu ve yalnız yaşayan Hollandalı nüfusunun 3 milyon 500 bine dayandığını biliyoruz. Bugün itibarıyla Hollanda nüfusu 17 milyon 48 bin 671‘dir. Her ne kadar evlenme evrensel insan hakkı ise, evlenmeme ve bir o kadar boşanmada evrensel bir haktır.

Çocukların her iki ebeveyn tarafından büyütülmesi ve eğitilmesi.

Her ne kadar eğitimciler, uzman pedagoglar çocukların her iki ebeveynler tarafından büyütülmesinin ideal olacağını söyleseler ve yazsalar da, o aile ortamının çocuğun büyümesi ve gelişimi için elverişli ve güvenli olamasada gereklidir.

Eşlerin nafakası 12 yıldan 5 yıla indirildi

Hollanda’da 1 Ocak 2020’den itibaren boşanmalarda azami( Maximum ) eşlerin nafakası 12 yıldan 5 yıla indirildi. Öncesinden boşanmayı düşünen ve planlayanlar boşanma başvurularını 1 Ocak 2020 ‘den önce yaparak beklenen artış 2109 ‘da gerçekleşti.

Korona ile gelen güven ve korku insanların birbirlerine daha sıka bağlanmalarını, elde var olana daha çok sıkı sıkıya sarılma, sahip olma ve aile içi ilişkilerin ve evliliklerin devam etmesine karar verme ve bir daha denemek isteyenlerin artışından da bahsedilmekte.

Evlenmiyorlar ki, boşansınlar

Evlenme, aile kurma, bir ömür bir yastıkta yaşlanma (Kocoma) kültürü her geçen gün erozyona uğrayarak kan kaybediyor. Geçen yıllarda evlenenlerde büyük düşüşler gözlendiği ve birlikte yaşayan ve evliliğe atılan ilk köprülerinde gençlerde çok çabuk sona erdiğini biliyoruz.

Korona pandemisi ile ertelenen düğünler

Kesin olarak bildiğimiz, Covid – 19 pandemisi bizim evlenme ve düğün yapma kültürümüze büyük darbe vurdu. Artık, yüzlerce ve binlerce kişilik düğünler yapamacağız. Belli olan ve bilinen ise, Kovid salgınının bizde de evlenenlerin ve boşananların sayısında belirgin düşüş gösterdiği kesindir.

Sosyal Hizmetler Uzmanı