Hollanda’da Gelir Dağılımı


  • Kayıt: 08.03.2021 19:08:20 Güncelleme: 08.03.2021 19:08:20

Hollanda’da Gelir Dağılımı

Nejat SUCU

“ Zengin daha zengin, fakir daha da fakir“

Hollanda zengin ve refah bir ülke. Gelir dağılımı ve milli gelirin Hollanda’da yaşayan vatandaşlar arasında paylaşımında gözle görülür bir iyileşme olurken, araya giren Korona pandemisinin var olan sorunu daha da derinleştireceği beklenmekte.

Servet ve gelir uçurumu

2019 yılında yapılan araştırmalara göre 8 milyon aileden yüzde 5,7’sinin, bir aile ferdine düşün bir yıllık gelir 14 bin avronun altında. Bunun yanında bu 8 milyon aileden, aile bireylerine düşen gelirler yüzde 9’ unun kazancı 50 bin avronun üzerinde.

Zengin bir zümre

Hollanda nüfusunun yüzde 10’nu milli gelir ve servetin yüzde 65’ine sahip iken yüzde 20 ‘si ise; milli gelirin ve servetin yüzde 83’üne sahip bulunmaktadır.

Hollanda’nın yüzde 80’lik bir nüfusu ise, geride kalan yüzde 17‘lik bir gelir ve servetle yaşamak zorundalar.

Çok da kötü değilmişiz

Yerküremizdeki diğer ülkelerle kıyasladığımızda; gelir dağılımı ve gelir dengelerde dünya 13’üncüsü ve 27 Avrupa Birliği ülkesi arasında ise Gelir dağılımında adalette 6’ıncı sırada yer alıyoruz

Göçmenlerin durumu 3, 7 kat daha kötü!..

Gelir ve kazanç yönünden Türklerin’de içinde bulunduğu Batılı olmayan göçmenlerin yüzde 19,9’u asgari ücret ve daha düşük bir gelirle yaşamını sürdürmekteler. Bunun nedeni ise; işsizlik, hastalık ve kalifiyeli bir meslek sahibi olmamaktan kaynaklanmakta. Batılı olmayan göçmenlerin gelir ve kazançları, kökten Hollandalılara göre yüzde 3,7 kata daha düşük.

Genel olarak Hollanda’da 1 milyon 14 bin kişi fakirlik sınırında ve altında yaşamını sürdürmekte.

Kadınların pozisyonunda her ne kadar 10 sene öncesine göre iyileşme olsa da, kadınların yüzde 64’ü asgari ücret ve daha üzeri kazanırken, bu oran erkeklerde yüzde 81 olarak belirlenmiş bulunmakta. 2 yıl öncesine göre erkeklerin ortalama kazancı 41 bin 200 avro ilen, bu kadınların ortalama kazancı ise 25 bin 300 avro tespit edilmiştir.

Son yıllarda kadınların daha yüksek oranda, eğitim, iş pazarında ve kazançlarını iyileştirerek ekonomik bağımsızlarını kazandıkları belirlenmiş bulunmaktadır.