Hollanda’da cinsel saldırı ve tecavüz suçlarına 4 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası geliyor!


  • Kayıt: 09.03.2021 17:37:16 Güncelleme: 09.03.2021 17:37:16

Hollanda’da cinsel saldırı ve tecavüz suçlarına 4 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası geliyor!

Nejat SUCU

Hollanda Adalet Bakanı Ferd Garapperhaus’un hazırlamış bulunduğu ön yasa önergesi uzman kişilerin bilgi ve tavsiyesine (Consultatie) sunulmuş bulunmaktadır.

Cinsel saldırı ve taciz, nitelikli, niteliksiz, yazılı ve sözlü bir taraf tarafından diğerine yapılan gönülsüz cinsel saldırı suçunun hapis cezasının 4 yıldan başlayarak 9 yıla kadar uygulanması isteniyor. Cinsel saldırıda artık şiddet ve zorlama zorunluluğu zorunlu olmayacak Cinsel saldırı ister basit, isterse nitelikli olsun bir tarafın gönülsüz olması suç sayılacak.

Bu konuda saldırı anında istekli veya isteksiz beraberlik ilişkisi olduğu belirleyici olacak. Bu yeni yasa ile cezalar ağırlaştırılacak ve azami 9 yılı bulan hapis cezaları verilebilecek.

Sözlü tacizde suç sayılacak. Sokakta, işyerinde, toplu taşıma araçlarında halk dilinde “Laf atma “olarak bilinen sözlü taciz suç olacak. Sözlü tacizin yanında birisini sıkıştırma, korkutma, küçük ve iffetsiz bir duruma düşürmede suç ve ceza kapsamına alınarak tek kişilik Hâkim tarafından (Kantongerecht )/ Politierechter ) 3 aylık hapis cezası uygulanabilecek.

Gönülsüz yenen Bal ve Kaymak karın mı ağrıtacak? 

Gönülsüz cinsellik, istismar, şiddet ve zorlamada olmasa suç olmasına hem fikirim. Benim bu yeni yasa ile ilgili sorularım ve kuşkularımda olacak. Eğer uygulanmayacak bir yasa olacaksa belirli bir artı değeri olmayacaktır.

Bu konuda Türkiye yasalarda Hollanda’dan daha ileride?

Evet, hepsi olumlu, Yeterli derecede ceza ve yaptırımlar için imkan var. Ne kadar caydırıcı ne kadar uygulanıyor? Polis ve Adalet sisteminin ne kadar önceliğinde bilemiyorum. Yasalar yaptırım gücü yüksek olmalı ve bir 5 öncesine göre cinsel taciz ve saldırı olaylarında düşme gözleniyorsa o yasadan olumlu sonuç alınmış demektir.

Hepsini yasalara bağlamamak gere?

Sorumlu, edepli ve saygılı vatandaş olmanın eğitim, gelir, iskan sosyo ve ekonomik şartlarının olduğu kesindir

Bir de gönülsüz olan cinsellik ve cinselliğin sınırı, ispatı ve suç teşkil etmesi çok önemli. Geçen yıllarda var olan tecrübelerimde bazı sorular soramadan geçemeyeceğim?

Eşinden boşanma kararı alan çiftin birisine, diğeri tarafından gönülsüz saldırı ve tecavüzle suçlanması. İş yerinde baştaki şefi ile iş ilişki bozulan çalışanın, şefini gönülsüz cinsel tacizle suçlaması.

Suç teşkil etmeyen ve suçlamayı kendine çıkar sağlama. Sahip olma ve intikam duyguları ile hareket eden şikayetçi kişinin vereceği zararı ve ziyanı karşılama ve ona da gerekli hapis cezası olmalıdır. Adalet her iki tarafa da eşit olmalıdır.

Atalarımız ne güzel söylemişler “Gönülsüz köpek sürüye Kurt getirirmiş“.

Gönülsüz cinsellik artık gönülsüz yenen “ Bal ve Kaymağa “ benzeyecek. Yenen yiyecek ne kadar lezzetli olsa da, gönülsüz olduğu zaman karın ağrıtır. En güzel ve hayırlısı doğal olanı, sevgi, saygı ve dürüst insan ilişkisine bağlı gönüllü olmaktır.

Temiz gönüllerle hoş ve güzel kalın.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’de Kutlu Olsun.

Saygılar.