4 Yıl Önceki Türk Seçmeni, Aynı Seçmen Değil!..


  • Kayıt: 14.03.2021 12:33:33 Güncelleme: 14.03.2021 12:33:33

4 Yıl Önceki Türk Seçmeni, Aynı Seçmen Değil!..

Nejat SUCU

Zamanın değiştiğini, insanların olup bitenden haberdar olduğunu sokağa çıktığımda Mehmet amca ve Hatice teyze ile konuştuğum zaman anlıyorum. Çoğu zamanda artık politika da konuşmadan, hal hatır sorarak yaşantımızı siyasileştirmemeye çalışıyorum.

Bazen, seçmenler kimle görüşürken onun politik tercihlerini bilerek ve onu sevimli göstermek için ve bir işim düşerse acaba bana yardım etmez diye, benim siyasi yönüme uygun bir partiye oy vereceklerini söylüyorlar mı diye düşünmeden geçemiyorum?

Zannetmiyorum, seçmen bilinçli

Evet Türk seçmeni Hollanda’da olup biten bütün olayların, siyasi krizlerin, tedbirlerin ve Koronanın getirdiği ve getireceği ekonomik, sosyal ve politik darboğazların farkında.

Biz ( wij )toplumundan ben( ik ) toplumuna giden yolda……….

Elbet, Türk toplumu Hollanda’da artık grup seçmeni olmaktan her gün uzaklaşıyor. Türk seçmeninde, ben ( ik) benim tercihim ( mijn keuze ) ve benim oyum ( mijn stem ) kültürü 4 yıl öncesinden 4 adım ileride.

Tanıtım ve seçim faaliyetleri ?

Evet sosyal medya ile, herkese ulaşacağımızı zannederek biraz yanılıyor muyuz? Sosyal medya küçümsenmeyecek kadar önemli. Aynı zamanda D66, CDA, VVD ve SP gibi politik partiler milyonlarca avro harcayarak şehir reklamlarına bütçe ayırmış gözüküyorlar.

Seçmene ulaşmanın bir yolu da şehirlere asılan belediye’nin ve ticari amaçlı reklam panoları.

Türklerden oy isteyenler var olan fırsatı iyi değerlendiremediklerini düşündündüm!

Bugün hâlâ hazırda yayınlanan birden çok Türkçe ve ki dilli dergilerimiz ve gazetelerimiz var. Bu gazetelere ve dergilere verilen parti ve parti liderlerinin reklamları güzel. Mutlaka olumlu etkisi ve tepkisi de olacaktır.

Sosyal medya ile herekse ulaşmak mümkün değil

Evet, bu dergilerin ve gazetelerin okunmasını sağlayacak en güzel yol, geçen yıllarda olduğu gibi, 100 bin adet basılarak ilk öncelik Türk marketlerine, derneklere, ve camilere bırakarak, binlerce insana ulaşmak mümkün olurdu.

Ya da bütün evlere, 200 bin Türk’ün adresine, bu dergi ve gazetelerden de postalanmasında bana göre daha etkili ve tepkili olurdu. Bu yılın seçim çalışmalarının son saatlerine girdik. Burada politikaya soyunmuş ve güzel çalışmalar yapmak için destek bekleyen arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim.

15, 16 ve 17 Mart’ta Sandık Basına !...

De gedeelde politieke macht

Beklentim odur ki, yine bölüşülmüş politik güç (gedeelde politike macht ) oluşacak. Her zaman ortak bölüşülen güç, güçlü Demokrasiler için olumlu bir tercihtir. Kendini beğenmiş, Hollanda’yı ben yarattım politikasından uzak, olduğunca daha as kendini beğenmiş ( Arrogant ) politik güçten Hollanda’nın üçlü, dörtlü koalisyonları. Saygı ve sevgilerimle,