2040 Yılında Hollanda Başbakanı Bir Hollandalı Türk mü?


  • Kayıt: 19.03.2021 21:25:38 Güncelleme: 19.03.2021 21:25:38

2040 Yılında Hollanda Başbakanı Bir Hollandalı Türk mü?

Nejat Sucu

Seçim sonuçları bana göre çok çok süprüz olmadı. Geçen yılın Mart ayından sonraki Rutte III koalisyonun yükselişini ve seçimleri tekrar kazanacağını birden fazla kere yazmıştım.

Hollanda Gemisinin kaptanı Mark Rutte demiştim. Hollanda gemisini limana güvenli bir şekilde yanaştırabilirse seçimleri kazanacağını belirtmiştim.

Hatta beni Başbakanın partisi VVD’nin üyesi olduğumu söyleyenler bile oldu. Evet yazdığım gibi Hollanda Rutte III koalisyonu Hollanda Temsilciler Meclisin’de 79 ‘temsilci ile Hollanda seçmeninden yeniden Güvenoyu aldı.

Yeni bir koalisyon
Aslında Rutte IV hükümeti eskisine göre biraz daha sosyal ve revize ( Révisé ) olacak ve seçimlerden belirli bir başarı ile çıkan D66 partisinin etkisinin daha çok olacağını bekleyebiliriz.

Ulusal Kalkınma Planı (Nationaal herstelplan)

Hollanda yeni koalisyonunu kurma çalışmaları 17 Mart ‘ın ertesi günü başladı. Korona krizi ile büyük çöküntü, buhran ve tahribat yaşayan Hollanda ve Avrupa ekonomilerinin tekrar yeniden yapılanarak, iş, aş ve yeni istihdam planlarına hedefleyen yeniden kalkınma planı yolda gözüküyor.

Bu planın bedeli ne olacak ve bu bedeli kimler ödeyecek? O konuda sorulara ve cevapları gelecekte belli olacak.

Seçimlere katılım ?

Benim bir fikir ve yorum yapabilmem için elimde resmi bilgilerimin olması gerek. Hiçbir zaman yüzde yüzlük doğruculuk yoktur. Ama resmi bilgilere dayanarak bir yorum yapabilecek durumda olmakta güzel.

Almelo’da yıllardan beri her seçimde, toplam kullanılan oy sayısı 2000‘ni geçmiyor. Geçen seçimlerde 1852 oy alan Denk bu seçimlerde 1485 oy almış. Diğer parti listelerinde bulunan Türk kökenli adayların almış bulundukları oy toplamı 450‘yi bulmakta.

Bu seçimlerde, 17 Mart Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerinde, yine toplam oy oranı 2000‘ni bulmadığı gibi, 18 yaşını dolduran yeni seçmenlerle birlikte seçmen sayısının artış gösterdiği ve oy verenlerin düştüğü gözlenmekte.

Burada birden çok sorum var?

Seçmen var olan politik partilere ve sorunların çözümüne güvenmiyor mu?

Seçmen neden sandığa gitmiyor?

Seçmene ulaşmakta hangi çalışmalar yapılmalıdır?

Hollanda siyasi partileri Türk seçmenin güvenini ne zaman tekrar kazanabilecekler?

200 bin Türk ve Faslı seçmenin sandığa gitmemesi Hollanda Demokrasisi için utanç olurdu.

Denk’in Demokrasi ve katılım katkısı?

Denk 200 bin seçmeni sandığa taşımakla, Denk Demokratik sistemin çalışmasına katkıda bulunuyor. O zaman Denk partisinin de sistemin bir parçası olduğunu söyleyebiliriz.

Yine de seçme ve şeçilme hakkı bizlere birden çok hak ve hukuk sağlamıştır.Daha da kaliteli bir toplum olabilme yolunda.

Eşit vatandaşlar olabilme yolunda gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük servet, 2040 yılında bir Hollandalı Türkün Hollanda Başbakanı olabilmesinin toplumsal kabülünün gerçekleşebilmesidir.

Yalnız, unutmayalım bir Hollanda’lı politikacıdan da farklı olmayacaktır ha.

Saygı ve sevgilerimle.