Türkiye’de Hollanda Peynirini Üretmek!


  • Kayıt: 21.03.2021 10:49:26 Güncelleme: 21.03.2021 10:49:26

Türkiye’de Hollanda Peynirini Üretmek!

Nejat Sucu

Hollanda eski Konya vilayeti topraklarına eşit, 41 bin 443 kilometre kareye sahip ve 17 milyon 481 bin 621 nüfusuyla (CBS) seviyesi düşük (laagland) topraklar ülkesi.

Yaş kıvamına erdikten sonra ve yaş belirli bir erdem ve olgunluğa ulaştığını düşünmeye başladıktan sonra insan, bizim ilk nesil büyüklerimiz gibi, yaşamına yeniden yön vermeyi planlıyorsun.

Dün komşu çiftlikten süt aldım

Almelo’da akşamları taze Süt alabileceğimiz 3 çiftlik var. Her çiftliğin süt tadı değişiklik içeriyor. Genelde kırmızı topraklı yolu olan Süt çiftliği tercihimiz.

Uzun bir dönemdir yaşı 90 dayanan Opa (dede) her ne kadar çiftliği tek kızına ve damadına devretmiş olsa da, her vardığımda 3 köpek ve dede beni karşılar.

Damadı ve kızı son yıllarda orta büyüklükte 100 süt ineğine daha modern bir barınma ve Mandıra inşa ettiler.

Süt, İnek’ten tüketiciye el değmeden ulaşmakta.

10 litre sütümüzü ederini ödedikten sonra, sütün çiftliklerde litre fiyatı genelde 40 veya 50 cent. Süt’ün uluslararası bir piyasası olduğunu ve süt fiyatlarının 19 ile 39 cent arasında değiştiğini biliyorum.

Dede son yılar da Korona sebebiyle süt ürünlerindeki ihracatının düştüğünü ve buna paralel olarak da sütün fiyatının da düşük olduğunu belirti. Hollanda 2018 ve 2019 yıllarında 100 milyar avro yu geçen Tarım ürünleri ihracatını gerçekleştirdiğini biliyoruz.

Uzun süreli meşgul olduğum plan?

Hollanda peyniri yapmayı öğrenmek için nerede ve nasıl bir kurs ve pratik yapma imkanını sordum dedeye, O’da bana benim kızımda Hollanda peyniri (Leerdam, Gouda / Boerenkaas) yapımı için bir öğretici ile görüşüyor, iki hafta sonra bu konuda daha fazla bilgi alabilirsin dedi.

Tilki’nin dönüp dolaşıp geleceği yer, Kürkçü dükkanı mı?

İnsan her yaşta üretici ve topluma olumlu katkı sağlamalı. Bunu iki dedemde de görmek bana nasip oldu.

Belli mi olur, Türkiye’de Hollanda Peyniri üretme imkanı bana ve başkalarına bir gün nasip olur diyerek, bu baharın ilk gününde bütün dostların Bahar bayramlarını (Nevruz) canı gönülden kutlar, barış ve mutluluklar dilerim.