Dana’nın Kuyruğu Ne Zaman Kopacak?


  • Kayıt: 27.03.2021 09:19:10 Güncelleme: 27.03.2021 09:19:10

Dana’nın Kuyruğu Ne Zaman Kopacak?

Nejat SUCU

Hollanda 17 Mart 2021 tarihinde Hollanda’yı 4 yıl yönetecek politik tercihini yaptı. Kesin Seçim sonuçları Hollanda Seçim Kurulu www.kiesraad.nl tarafından 26 Mart 2021 tarihinde açıklandı.

Beklenen sonuç...

Ben 2 yıldır Hollanda politik gelişmeleri ve Korona krizinden bu güne, politik kamuoyu yoklamalarını takip edip ve bunu www.platformdergisi.com web sayfası aracılığıyla sizlerle paylaşıyordum.

Benim için beklenen sonuç gerçekleşti. Bazı küçük başarılı olan veya olmayan partiler olsa da, genelde Hollanda kabinesinde yöneten partiler hep birlikte yeterli temsilciye sahip olarak yeniden yönetmeye adaylar.

Bölüşülen politik güç sağlıklı güçtür

Hollanda politikasında var olan ve gelecekte var olacak bir bölüşülen politik yönetim (Gedeelde macht ) bulunmaktadır. Hollanda Temsilciler Meclisinde gelecek dönemde 17 politik parti ile temsil edileceğiz.

Kabine kurma çalışmaları

Seçimden 4 dönemdir başarı ile çıkan Başbakan Mark Rutte’nın partisi VVD ve ikinci, temsilci sayısını 19’dan 24 çıkaran lideri Sigrid Kaag olan Demokrat 66 partisi hükümeti kurma çalışmalarının öncülüğünü (Formatie/ formasyon) birlikte yapmaktadır, Burada güçün nasıl ortak paylaşıldığı ve gelecek 4 yılda paylaşılacağı çok güzel bir örnek.

Sorumluluk almayan partileri seçmen cezalandırdı

Holllanda’da politik sorumluluk almayan ve koalisyona katılmayan Sosyalist Parti (SP) Yeşil Sol ( GL ) ve İşçi Partisini (PvdA ) Hollanda seçmeni ödüllendirmedi. Sorumluluk almak, asıl önemli olan “ Taşın altına elini koymak “ önemli. Gelecek 4 yılda, Yakın bir zamanda yeniden Kalkınma planı ile ( Nationaal herstelplan ) göreceğiz O zaman Dana’nın kuyruğu kopacak “

Buhranın getirmiş bulunduğu yıkıntı?

Hollanda koalisyon hükümeti, borçlanarak ve azami bir bütçe açığı bu yılın sonunda 100 milyar avro’yu bulacak destek ve tedbir giderlerini cömertçe bol bol dağıtıyor.

Korananın eğitimde, sosyal hayatta, ekonomide ve ticarette yıkımı ve gelecek yıllarda var olacak maddi ve manevi yıkımı ağır olacak.

Gelecekte her Hollanda vatandaşını mutlu ve umutlu yapmayacağı kesin olan tedbirler ve tasarruflarla politika yürütecek çok güçlü bir koalisyon gerekli. Tabii ki politika da, nasıl bir tercih yapılmasını istemekte önemli.

Yaz biz neredeyiz?

Var olan sosyal, ekonomik, işsizlik, fakirlik ve yalnızlık sorunlarımız, Korona pandemisi ile Hollandalı emsallerimize göre iki kat daha arttı.

Biz göçmenler ne istiyoruz? 4 yılda sorunlarımız nedir? Bu konuyu önce bir belirlememiz gereklidir. 

Saygı ve sevgilerimle.