Biz de katılırız toplumsal değişime


  • Kayıt: 31.03.2021 08:13:31 Güncelleme: 31.03.2021 08:13:31

Biz de katılırız toplumsal değişime

MUSTAFA Nejat

Toplumsal değişime ne kadar direnirsek direnelim, zamanla gelişmeleri kabul ederek, 5 yıl önce “Hayır olmam ve olmaz “ dediğimiz toplumsal değişimlere zamanla unutarak biz de katılırız toplumsal değişime.

Değişim ve güvensiz geleceğe katılmak bir çoklarımız için zordur. Tutunmak, tutmak ve tutuculuk insanın yapısında vardır. Bir de alınan aile, okul, çevre ve toplumsal değişimi reddeden gelenekçi bir toplumdan geliyorsak , o zaman değişim daha da zordur.

Dönüşüm ve değişimin çok hızlı ilerlediği bir zamanda yaşıyoruz. 

Toplumlar ve toplumun üyeleri bu değişime adapte olmakta zorluk çekmektedirler.

1990 yıllarının başı, Hollandalı olanlara vatana ihanetle eşdeğerde bakılıyor, Sen de mi “Gavur“ oldun anlamında Hollanda pasaportunu alanlar tepki görüyorlar.

Bugün Hollanda’da yaşayan 500 bin Türk’ten 400 bini daha önce karşı oldukları Hollanda tabiyetine ve genelde de çifte pasaporta sahip oldular. Hollanda tabiyetine geçmekle Hollanda’da eşit vatandaş olma olanağına kavuştular. İsterlerse tabii ki.

Uzun süre, onlarca yıl Türkiye’de ve 27 Avrupa Birliği ülkelerinde ikamet, eğitim, seyahat ve çalışma olanaklarına kavuştular.

Damdaki Güneş Enerjisi?

Aile fertleri illede Güneş enerjisi istediler. Bu arada bu işi yapan, uzman ve ruhsatlı onlarca firma teklif vermekte. 1,5 ay önce bizde çatımıza 12 tane elektrik üreten Güneş panelleri yerleştirdik. Hollanda devleti her yıl milyarlarca avro destek bütçesi ayırmakta, ve tüketiciyi vergi iadesi ile desteklenmekte.

Baharın ilk sıcak günü

Bugün Doğu Hollanda’da Devenler Şehrinde, Hava sıcaklığı saat 15.30’da 22 derece idi. Bugün Hollanda’da Güneş panelleri ile üretilen enerji

(7 milyon KW) Hollanda’nın günlük tüketiminin yüzde 45‘nı karşılamakta.

2021 yılında Hollanda Güneş enerjisinden elektrik üretimi yüzde 30 artacak ve 2030 yılında Hollanda’nın bugünden 3 kat daha fazla elektrik üretmesi beklenmekte.

Güneş enerjisinin olumsuz etki ve tepkilerini şimdilik bilemiyoruz ama, 10 yıl sonra damdaki milyonlarca çöplüğümüzün olacağı kesin.

Bunun yanında, Güneş ve Rüzgar enerjileri milyonlarca insan istihdam, iş ve aş anlamına gelmekte. Aynı zamanda petrol, kömür, Gas ve Uranyum gibi fosil enerji kaynaklarına daha da az bağlı olacağız. Umudumuz daha güzel sağlıklı, mutlu ve adaletli iş ve aş dileğimle hoş ve güzel kalın.