İstişare Kültürü ve Sosyal Fakirlik


  • Kayıt: 02.04.2021 21:46:44 Güncelleme: 02.04.2021 21:46:44

İstişare Kültürü ve Sosyal Fakirlik 

Nejat SUCU

Eskiden günlük, haftalık veya aylık uğradığımız bir acı kahve içebildiğimiz Türk vakıfları, dernekleri, lokalleri ve kahveleri vardı. Hemen hemen, dernekler ve vakıflar 1 yıldır kısmen açık kaldılar ve de 4 aydır tamamen kapalılar.

Sosyal insan ve istişare 

Sosyal ilişki, sosyal istişare uzun yıllar var olan değişikliklerle ortaya çıkan toplumun ortak kültürü, değer yargıları, adet ve geleneklerden oluşan toplumun sosyal ve yaşam dinamiklerindendir. Hollanda’daki dernek ve vakıfların lokalleri bunun için en güzel mekanlarıdır. Sosyal medya ile toplumsal ilişkileri devam ettirecek ve yaşantımızı uzaktan ve sosyal medya ile devam ettireceğimiz yazıldı ve çizildi. Biz de olur dedik ama, gördük insandan insana giden yol uzaktan dijital sosyal medya ile olmuyor. İnsan ve sosyal ilişki İnsan varoluş biçimiyle soysal ve fiziksel temasları ile büyüyen ve belirli dürtü bilinçaltı ve bilinç üstü ego, arzu, özlemlerini ve temel gereksinimleri ile belirli bir şekle sokarak günlük yaşamda kendi rolünü oynayabilen, akıllı ve mantıklı olan canlıdır. Fiziksel ve sosyal temassızlık bilinen bir gerçek ise. Sevilmeyen ve teması olmayan, sevgi ve ilgi görmeyen hayvanların erkenden bu dünyadan ayrıldıkları bilinmekte. Korona’nın eğitime verdiği zarar, eğitimdeki çocuklara, Korona’nın 2 veya 3 yıl çocukların ve gençlerin eğitimlerinde geri kaldıkları bilinmekte. Geçen aylarda var olan geri kalmışlığı gidermek için, Hollanda hükümetinin 8,5 milyar avro ekstra bütçe ayırdığını da biliyoruz.

Sosyal fakirlik 

Acaba Korona, sosyal yaşantımıza, sosyal fakirliğimize ne kadar zarar verdi? 2 yıllık sosyalleşmede evde kalma, toplumsal katılım ve sosyalleşmeye vereceği zarar milyarlarca avroyu bulacağı kesindir. Eskisi gibi olması için belli ki, 17 milyon 500 bin Hollanda’lıya, uzun yıllar ve milyarca avro gerekli olacak. Bunun bedelini kim ödeyecek? Onu bilen var mı? 

Sağlıcakla kalın.