Köpeğim İçin Sosyal Geçim Yardımı


  • Kayıt: 06.04.2021 13:12:06 Güncelleme: 06.04.2021 13:12:06

Köpeğim İçin Sosyal Geçim Yardımı

Nejat Sucu

Radyo’da bir reklam. Reklamlara çok da aldırmam ama, biraz garip ve dikkat çekici geldi.

“Köpeğinizde ruhsal bir sorun mu var? Köpeğinizin davranış bozukluğu için gerekli olan terapi için bizleri arayabilirsiniz “.

Mutlaka hayvanlara gerekli olan saygıyı ve onlara gerekli olan ilgiyi ve ikramı göstermek güzel bir olay. Hollanda hayvan hakları yönünden iyi bir ülke. Hayvanlar, bilhassa köpek sahipleri sokağa çıkma yasağı (Lockdown) döneminde, sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu. Bir vatandaş akşam saat 22.00 ile sabah 04.30 arasında geçerli zorunlu nedensiz sokağa çıktığı zaman 95 avro para cezası var ama, köpek gezdirmeniz de bir sakınca yok. Bu arada köpek sahibi olan Hollandalılar da rekor artış yaşandığı bilinmekte.

Hollanda’da Hayvanlar İçin Politik Parti

Olmaz demeyin evet, Hollanda’da 150 kişilik Hollanda Temsilciler Meclisi’nde 6 temsilci ile temsil edilen Hollanda Hayvanları İçin Politik Parti’de (Partij voor de Dieren) var. Her geçen gün büyüyen ve politik olarak kendini kabul ettiren bir parti.

Köpeği benden daha kıymetli

Yıllar önce Türkiye’ye yolculuk esnasında yanımda yolculuk yapan ve Hollanda'ya yerleşmiş bir Tır şöföre şikayet ediyordu;

Hollandalı bir bayan için, büyük ihtimalle ikamet izni almak için evlilik yapan Pala bıyıklı babayiğit bir Kamyonşoförü şikayet ediyordu Hollanda’li eşini.

“ Kendi köpeği benden daha kıymetli

Evet, Hollandalıların belirli bir kısmı, sosyal insan ilişkisini kaybederek, insandan çok hayvanları sevmeyi tercih ettikleri bilinen bir gerçek.

Köpek sahibi olmak

Evinizde bir köpeğiniz varsa, onu gezdirmeye çıkabilirsiniz. Onunla vakit geçirebilirsiniz. Onu baytara, pediküre, maniküre ve güzellik salonuna da götürebilirsiniz. O sizin için bir eşten ve insan ilişkisinden daha da kıymetlidir.

Evet köpeğiniz hasta ise, iş randımanız düşer, ya da işinizden izin alırsınız ya da işverene hasta bildirebilirsiniz. Belirli bir yıldan sonra vefat eden köpeğinizin ölümünden sonra, ruhsal tedavi de görmeniz mümkün.

Köpek vergisi ve vergiden muaf olma!..

Hollandalıların toplam 2 milyona yakın köpek sahibi oldukları bilinmektedir. Belediyeler köpek sahiplerine ve bir hanede bulunan köpek sayısına göre vatandaştan Köpek vergisi (Hondenbelasting ) almaktadır. Köpek sahipleri 6 hafta içinde köpeklerini ikamet ettikleri belediyeye bildirmek zorundadırlar. Dar gelirliler, genelde asgari ücret seviyesinde bir gelire sahip olanlar, başvuru yaptıkları zaman Köpek vergisinden muaf tutulurlar.

Köpeğiniz için sosyal geçim yardımı (Bijstand voor mijn levensonderhoud en hond)

Yıllar önce, Almanya’ya yakın Losser belediyesinin Sosyal İşler Dairesinde staj yaparken, Sosyal geçim yardımı alan birisi bir ek yardım (bijstand) başvurusu yapmıştı.

Başvuruda; benim ve köpeğim için geçim yardımı başvurusu yazmıştı.

O yıllarda orada çok gülmüştük. Evet neden olmasında. Köpeği ile o kişinin dışarı çıkarak sosyalleşmesi, insanlarla temas ta bulunduğu ve aktif bir vatandaş olmada köpek iyi bir araç olduğunu düşünerek, bugün yeni bir başvuruya olumlu destek vermek mümkün.

Hollandalılarla büyük etik, kültür, adetler , gelenekler ve görenekler farkları olsa da, mutlu birey ve mutlu göçmenlik olgusunu bulabilmek için orta yolu bulmak bizlerin mutlu yaşayarak başarılı vatandaş olmamızı sağlayacaktır.

Saygılarla,