Hollanda’da, 2020 Yılında Ne Kadar Ateşli Silahlarla Cinayet İşlendi?


  • Kayıt: 12.04.2021 11:16:35 Güncelleme: 12.04.2021 11:16:35

Hollanda’da, 2020 Yılında Ne Kadar Ateşli Silahlarla Cinayet İşlendi?

Nejat Mustafa Sucu

Hollanda’da 2020 yılında toplam Ateşli ve diğer silahlarla işlenen cinayet sayısı 115 olarak tespit edilmiş bulunmaktadır. 2019 yılına göre Ateşli ve diğer silahlarla işlenen cinayetlerde toplamda iki azalma gözlenmiştir.

2020 yılından organize suç örgütlerinin aralarında hesaplaşmasından kaynaklanan cinayetlerde belirgin bir azalma gözlenirken, eşlerin birbirlerini öldürmesinde hafif bir artış gözlenmiştir. Korana pandemisinin ne kadar etkili olduğu araştırmalarda bilinmemektedir.

Cinayetlere karşı eğitim en güzel Panzehir mi?

Burada, Hollanda ile Türkiye’nin kıyaslamasını yapmayacağım. Gerçek cinayetler konularında, sahip olduğumuz yargı, değer, gelenekler, kültürel farklılıklar, namus, şeref, örf, adetler, feodalite, inanç, sosyal, iktisadi ve aile kavramları çok farklı olan iki ülke.

Türkiye’nin silahlı şiddet raporu gözüme ilişti. Her ne kadar bütün bilgilerin yüzde yüz doğruluğu olmasa da, elde olan bilgi ve verilerle yetinmek zorunda kalıyoruz.

2020 yılında Türkiye’de toplam Ateşli ve diğer silahlarla toplam 3 bin 682 olayda toplam can kaybı 2 bin 40 kişi olmuştur, Tabii ki şehirler arasında var olan farklılık dikkatimi çekti.

İstanbul toplam 441 cinayetle başı çekerken, Arvin’de bir olay ve bir ölüm gerçekleşmiş bulunmaktadır.

Sormadan geçemeyeceğim

İnsani değer ve eğitim cinayetlerin tek temel Panzehir mi? Yine Tunceli ve Artvin gibi illerimizde eğitim düzeyi yüksek ve inanç aile kültüründe insanın insana olan eziyeti ve kültürünü yasaklayan sözde değil özde yaşayan bir inanç kültürünü yaşam felsefesi yapabilmiş bizim memleketin insanları.

Polisiye tebbirler yerine insanın hür iradesine dayalı eğitim, siyasetten arınmış inanç ve meslek eğitimi, kalkınmış paylaşımcı refah bir şehir kültürü topyekün şiddetin ve cinayetlerin merhemi olacaktır.

Sevgilerimle