Gurbette Yaşlanmak


  • Kayıt: 13.04.2021 20:56:06 Güncelleme: 13.04.2021 20:56:06

Gurbette Yaşlanmak

Nejat Sucu

Yaşamın genç belirli bir dönemi üreme, çalışma, kazanma ve geleceğe yatırım yönünden verimli bir dönemidir. Genç yaşta çok çalışarak belirli bir birikim yaparak yaşlılıktaki giderler ve harcamalarda rahat olma hedeflenir.

Kaçınılmaz yaşlılık

Hiç kimse, bu kadar hızlı yaşlanacağını düşünmez ama eninde sonunda kapımıza dayanır yaşlılık. Yaşlılığın birlikte getirdiği sorunlarla yaşamak zorunda kalırız.

Korona ile gelen yalnızlık

Daha önceki yıllarda yılın bahar ve yaz ayında Türkiye’de yaşamlarına bir renk ve yeni bir tat katarak Hollanda’ya çocukları ve torunlarının yanına geri dönüyorlardı. Yaşlılık içi sosyal, ruhsal ve ekonomik olarak yaşamalarına çok katkı sağlayan bir yeni yaşam biçimi olmuştu.

Büyük sağlık sorunu

Hollanda’da yaşayan Türk’lerde Hollandalı emsallerine göre 3 / 4 kat daha fazla Demans rahatsızlığına yakalanmaktadırlar. Çok görülen demans çeşidi Alzheimer hastalığıdır.

Türk yaşlıları rahat değiller

Türk yaşlıları Hollanda’da rahat ve huzurlu değiller. Gün geçmiyor ki onların aleyhine bir yasal düzenleme, araştırma ve olumsu politik gelişme olmasın. Uzun yıllat korku, stres ve mutsuz bir yaşam tabii ki Demans rahatsızlığını tetikler.

Korona salgını ve zor günler

Hollanda’da Korona ile geçen günlerde kimse kimsenin bir diğerine zamanı yok. Hastalık bulaşma ve bulaştırma korkusu da yaşlılarımızı sosyal ilişkilerden uzak tutmakta. Bazen bir cami ziyareti geçen yılların sosyal ilişkisini tedarik edecek durumda değil.

Türk yaşlılara sahip çıkan yok!

Geçen yıllarda yapılan bazı hatalar ve Türklerin sahip oldukları kendi bakım büroları yaşlıların kendi öz örgütlerinin devamını son bulma aşamasına getirdi. Yeni bir faaliyet ve sorunlara sahip çıkacak bir yaşlı grupta ufukta gözükmüyor.

Ölümü bekler gibiydiler

Evet, camilerimizin kantinlerinde ibadet öncesi ve sonrası benim izlenimim “Ölümü bekler gibiydiler “ . Var olan sorunlarla, tam emeklilik AOW ve Pansiyon ödeneği olmayan dar gelirli bir grup.

Var olan yalnızlık, fakirlik ve ruhsal destek gereksinimine kimse sahip çıkmıyor. Çıktığını ve faal olduğunu söyleyen Hollanda Sosyal Refah kurumları ve belediyelere ne kadar bizim yaşlılarımıza ulaşabiliyorlar onu da bilemiyoruz.

Yerel, bölgesel, ve ülkesel olarak Türk yaşlıları yeniden organize olmalı ve var olan sorunlarını tespit ederek Holland hükümeti ile görüşmelere başlamalıdır. Bunu kalıcı ve sürekli olması içinde bu yeni girişime var olan Türk Sivil Toplum Örgütleri destek vermelidirler. Bu arada mübarek Ramazan ayınızı canı gönülden kutlarım.

Saygılarımla

Nejat Sucu

Sosyal Hizmetler Danışmanı