Kısır Döngü, Borçlar ve Borçların Affı!..


  • Kayıt: 19.04.2021 10:13:09 Güncelleme: 19.04.2021 10:13:09

Kısır Döngü, Borçlar ve Borçların Affı!..

Nejat Sucu

Hollanda’da 1 milyondan fazla kişi ,ay sonunu aldıkları ödeneklerle (Bijstand/WW/WIA/ZW/IAOW, AOW ve Pensioen) ve çalıştıkları aylık kazançla ay sonunu getirememekteler.

1 milyon Hollandalı kronik borç batağının içinde

Borçlar genelde krediler, hastalık sigorta primleri, kira giderleri, gaz ve elektrik ödemeleri, alışveriş borçları, telefon aboneleri, eğitim bursu borçları, madde ve alkol bağımlılığının borçlarını da eklediğimiz zaman bu kronik borçlunun sayısı 1 milyonu da geçer.

Konut satın alana ipotek kredisi 

Aslında satın alınan konutlar genelde 30 yıl kira gibi ödenen vadeli ipotek borçlanması ile alınmakta. 2000 yılında toplam gayrimenkul, konut ve iş yeri satın almak için bankerlerin ve bankaların finans ettiği ipotek borçları 250 milyar iken, bugün toplam uzun vadeli ve geri ödemeli ipotek borçları 550 milyar avroya ulaşmış bulunmakta.

Bunun en büyük nedeni ise, son 20 yılda konut fiyatlarının bazı şehirlerde 2 veya 3 kat artış göstermiş olması ve konut fiyatlarını olduğundan yüksek kılan ise, arz ve talebin birbirini karşılayamamış olmasından kaynaklanmakta. Yeterli sosyal kiralık konutlar inşa edilememiştir.

Burada konut sahiplerinin ödedikleri konut kredi ipotekleri borcu, genelde kiradan daha düşük olup, geçen yıllarda konutların değerlerinin artması ( overwaarde ) kullanılması avro zenginliği yaratmış bulunmaktadır.

Bütün yasalar, tedbirler, faaliyetler ve maliyetler 

Evet her alınan tedbir ve yasa önergeleri, uygulamalar, borçların sahibine ödenmesini sağlamak ve borçlunun borçlarından kurtularak yaşamını gönül rahatlığı ve borçların stresten kurtularak toplum yaşamına devamını sağlamamayı amaçlamaktadır ama, sonuç ve sorunun çözümü yeterli değildir.

Aile yaşamı ve sağlıklı çocuk eğitimi için borçlu bir yaşam devam etmekte. 

Sosyal, iktisadi ve ticari anlamda kayıplar çok çok büyük ve tedariki imkansız sağlık sorunlarına sebep vermektedir.

Her iktidara gelen parti ve seçimlerde yapılan çalışmalarda politikacılar “Zengin Hollanda’da 330 bin çocuk fakirlik içinde yaşamakta, bundan utanmak gerek “diyerek çözüm önergeleri sunarlar ama, iktidar olunca da iplikleri dökülen Pantolonu yeniden yeniden yamamaya çalışırlar. “ pantolon artık yama tutmuyor “ yenilemek gerek.

Genel borçların affı ve final kanun ve tavsiye etmek 

Mümkündür, Neoliberal ekonomistler ve para babaları,,bankalar, holdingler, ve onların temsili politikacılar bu yapacakları planda “ Borçların millileştirilmesi “ politikasında, gelecek ve kazanç gördükleri zaman bu plan olur İnşallah.

Tabii ki, buna karşı olanlar, neden benim vergimden onun borcu tavsiye olsun gibi sadece yaşamda kendini düşünen egosantrik insan grupları da olacaktır.

Borçların millileştirilmesi!

Ben inanıyorum, borçlara harcanan paralar, ve borçların ekonomiye verdiği zararlarla 5 yıllığına bir fon oluşturmak ve topyekün borçların tavsiyesini mümkün kılar.

O zaman bu bizim evrende milyonlarca insana iş, aş, istihdam ve de mutlu bir yaşam kılar.

Sevgilerimle,